Sosiaalinen media opetuskäytössä: Twitter

 

 


 Kuva Margit Mannila

 

Aloitan tämän postauksen linkillä, joka on otsikoitu: Oppimistehtävän laatiminen. Nimensä mukaisesti se johdattaa oppimistehtäviin ja niiden tekemiseen. Oppimistehtävät soveltuvat muillekin kuin opiskelijoille. Esimerkiksi oppimispäiväkirjaa voi hyödyntää vaikkapa silloin kun vaihtaa työpaikkaa. Kirjoittaminen auttaa usein jäsentämään asioita ja parhaimmillaan oivaltamaan uusia. Katso myös keräämäni englanninkieliset linkit: Teaching with Twitter: Teaching and Learning with Twitter

Itselleni pitkä suhde Twitteriin päättyi menneenä vuonna (2022), kun palvelu vaihtoi omistajaa. Katsoin, että en halua olla mukana alustalla, joka sallii toisten ihmisten halventamisen ja törkeän käyttäytymisen. Vanha sananlasku toimikoot omana ohjenuoranani: Varjele sinä tapaa, niin tapa varjelee sinua.


Otsikko: Älä viittaa, tweettaa: mikrobloggaus luennolla osallistaa opiskelijoita, kuulostaa suorastaan anarkistiselta. Vielä kun se löytyy Signaalin sivustolta.

Timo Nevalainen: Verkko-opetuksen ja sosiaalisen median mahdollisuudet

Itse olen kiinnostunut, nykyisestä työstäni johtuen erityisesti aihepiiristä, jota käsitellään esimerkiksi tässä Jukka Niinimäen artikkelissa: Sosiaalinen media ammatillisessa opetuksessa

Tarkkaamossa on vinkkejä sosiaalisen median käytöstä. Sieltä löytyy mm. Twitter-opas vasta-alkajalle ja asiaa Opetuksen avoimesta suunnittelusta. Mikrokirjan ovat toimittaneet Juhana Kokkonen & Jussi Linkola.
 
 

Anne Rongas kirjoittaa Opeblogissa otsikolla: Menipä pitkään tajuta Twitterin oivallisuus
Outi Lammi vastaavasti toteaa Tuolin ja näppäimistön välissä-blogissaan, että Twitter vaatii lukutaitoa. Lammi siteeraa kirjoituksessaan Howard Rheingoldia, joka on sanonut, että medialukutaito on "…taito suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota", tarkemmin, jatkaa Lammi, Twitter-lukutaito, ratkaisee miten hyödylliseksi välineen kokee."


Mitä siis Twitter on?

Yritän tiivistää sen lyhyesti.

Twitter= tiiviisti, harkitusti.
Revolveripuhetta.

Hyvä twiitti on huolellisesti mietitty hissipuhe. Mainio mahdollisuus myydä ajatus tai oivallus tiiviissä ja harkitussa paketissa. 
 
Auta minua pitämään sivusto ajan tasalla. Jos huomaat, jonkun linkkaamisen arvoisen sivuston tai huomaat, että joku linkki ei toimi, laita viesti kommenttikenttään. Viestiäsi ei julkaista, jos kiellät sen julkaisemisen
 
Edit
19.4.2023, linkit tarkistettu 30 min.

Comments