Pitää olla hereillä, kun on treffit kohtalon kanssa

Opinnot ovat jälleen alkamassa ansaitun kesäloman jälkeen. Me opet olemme jo jonkin aikaa istuneet työhuoneissamme miettimässä tulevan lukuvuoden opetusta. Olemme pohtineet, miten tekisimme opettamistamme asioista kiinnostavampia, miten motivoisimme ja miten tekisimme sitä ja tätä, että opiskelija viityhtyisi ja oivaltaisi kuinka ruveta viihdyttämään itseään tiedon kartuttamisella.

Itse olen tutustunut uuteen opetusmateriaaliini erittäin innostuneena ja tyytyväisenä. Blogitekstini otsikko on teoksesta Minustako yrittäjä?, jonka kirjoittaja on Manne Pyykkö. Teos kuuluu WSOYpro-sarjaan ja se on julkaistu vuonna 2011. 

Pitää olla hereillä, kun on treffit kohtalon kanssa (Pyykkö 2011, 171). Mitä tuollainen nyt sitten käytännössä voi tarkoittaa? Eihän sitä voi tietää koska kohtalo koputtelee ovelle ja pyrkii treffeille, vai voiko mukamas? Eipä. Ja siinähän se onkin, että pitää olla aina valppaana, tuntosarvet ojossa ja pohtimassa, mihin tämä sijoittuu elämän vuoristoradassa. 

Yrittäjä joutuu kerran jos toisenkin pohtimaan, miten hän voi kääntää uhan mahdollisuudeksi, heikkouden vahvuudeksi. Aikaa ei pitkällisiin pohdintoihin useinkaan ole. Päätös on tehtävä nyt heti. 

Sama toistuu muillakin elämänalueilla ja työtehtävissä. Mestariksi tullaan vain harjoittelemalla ja tekemällä asioita. En tiedä helpottuvatko treffit kohtalon kanssa harjoittelemalla, mutta ehkä tavallaan kuitenkin, ainakin vähän. Kun on muutaman kerran elämässän selvinnyt aluksi epätoivoiselta tuntuvasta tilanteesta, niin ehkä silloin on takataskussa sellaisia työkaluja, joilla raivaa tiensä kantavalle pohjalle nopeammin.

Pyykkö  (2011, 171) puhuu samassa kappaleessa myös tilannetajusta. Hän sanoo tilannetajun olevan sitä, että ymmärtää, mikä on juuri tässä tilanteessa ainutkertaista tai tavanomaisesta poikkeavaa sen sijaan, että sotkeutuu omiin odotusarvoihin. 

Siispä pysytellään hereillä, kun olemme treffeillä kohtalon kanssa!
Comments