Ope saa palautetta

Olen kerännyt muutamia saamiani positiivisia  ja myös saamaani negatiivisia opiskelijapalautteita satunnaisesti itselleni muistiin.

Tänään tuli sitten yllätys, kun meillä oli henkilöstön tiedotustilaisuus ja VAMOK (opiskelijajärjestö) oli palkinnut vuoden parhaat opet ja antoi lisäksi pienen tunnustuksen hyville opeille. Kiitos.

Tässä palkinnon pohjana olevia palautteita muutama alempana suoraan opiskelijoilta saatua palautetta.


  • She takes her job very seriously.  
  • She connects with her students and understands how to motivate people to learn and to make their own decisions in life.
  • Uskomaton tietotaito
  • Niemelän tunneilla mielenkiinto säilyy koko ajan ja hänen tuntejaan kuuntelee mielellään tarkkana. Hän esittää asiat selkeästi ja mielenkiintoisesti ja hänen tunneillaan oppiikin jotain.
  • Margit expects a lot from her students and should show in her performance.
  • Osaa motivoida ja opettaa selkeästi ja erittäin hyviä esimerkkejä oikeasta elämästä 
  • Margit calls it like she sees it.  There is a perception of reality in her courses.
  • Faktat faktoina ja osaa esittää asiat miten ne ovat oikeassa elämässä

 

Toivottavasti positiiviset palautteet ja pieni muistaminen pitävät open pinnalla niinä päivinä, joina siipi on maassa ja vastaavasti toivottavasti ei niin hyvät palautteet auttavat kehittymään ihmisenä ja opettajana.

Palautteesta tehty videokooste. (13.2.2018)

Tässä opiskelijoilta suoraa saatua palautetta:

Oppimispäiväkirjaa täytteli melkein mielellään

Kurssi kaiken kaikkiaan on ollut hyvä ja mielenkiintoinen. Oppimispäiväkirjaakin täytteli melkein mielellään pahimman alkukankeuden jälkeen. Niin ja harvoin näkee yhtä motivoitunutta ja mielipiteistä sekä keskustelusta kiinnostunutta opettajaa. Se on aikuisten oikeasti hieno asia!
(poika, tekniikka)

Tuollaisella tavalla voisi ihmisiä valistaa terveydestään


Kurssi oli mielenkiintoinen ja toimiva. Opettaja oli sekä innostava että hyvä luennoimaan ja sinusta näki että tykkäät olla yrittäjä ja olet kiinnostunut asiasta. Kurssin aiheista jäi erityisimmin mieleen markkinointi ja mainonnan merkitys yrityksessä. Varsinkin videoklippi sissimainonnasta oli mainio. Mietin itsekseni että juurikin tuollaisella tavalla voisi ihmisiä valistaa terveydestään. Otetaanpas esimerkki...  (poika, hoiva-ala)





Vanhahko naishenkilö saapuu luokkaan



Kurssin ensimmäisten viikkojen tunteja jäi pari välistä ensimmäisenvuoden opiskelijoiden tutoroinnin vuoksi. Sitten tuli se ensimmäinen tunti. Luokkaan saapui vanhahko naishenkilö ja ajattelin että tästä tulee pitkä ja puuduttava kurssi. Mutta jo tunnin alkuhetkillä ilmapiiri oli  rento, opettaja osoittautui huumorintajuiseksi eikä opetus ollut luentomaista pälpätystä joten tuntia jaksoi seurata alusta loppuun. Tästä huomasi minkälainen vaikutus ensivaikutelmalla on mikä oli myös ensituntien aiheena. Henkilön arvioima ensivaikutelma iskostuu päähän ja muokkaa henkilön mielipidettä toisesta..(poika, tekniikka)

Millainenkohan kurssi tästä sitten oikein tulee?


Ensimmäinen  tunti alkaa ja en ole vielä saanut ilmoittauduttua kurssile. Onneksi syy ei ole minun vaan takkuilevan winhavillen. Olen silti tutustunut kurssin aiheeseen ja osaan jo aavistaa millainen kurssista tulisi. Opettaja saapuu luokkaan ja aloittaa asiallisesti esitellen itsensä ja alkaa heti avaamaan kurssin aihetta. Aluksi luokan henki on melko vaisu ja huomaan kavereideni miettivän, ”millainen kurssista tulisi, voiko teema olla mielenkiintoinen?”. Tämä osin siksi, että edellinen tunti on ollut kuolettavan tylsää matematiikkaa, mutta jo  30 minuutin jälkeen kun opettajamme Margit Niemelä on avannut aiheen  räväkästi , huomaan olevani todella innostunut ja niin ovat myös kaverini. Se onkin ensimmäinen virke, jonka kirjoitan oppimispäiväkirja merkintöihini. ”Mielenkiintoinen ja itselleni tuttu aihe ja hyvä opettaja” ovat ensimmäiset asiat jotka raapustan paperille.
   Käymme jo ensimmäisellä tunnilla läpi aihetta, kuka voi olla yrittäjä. Opettaja kyselee vuorotellen jokaiselta oppilaalta jotakin pientä ja tutustuu opetettaviinsa. Hän myös kysyy meiltä mitä yrittäjyys on ja mitä se meille merkitsee. Tykkään tästä tavasta ottaa oppilaat mukaan tunnille ja pakottaa heidät aktiivisiki. Se aktivoi meitä oppilaita ja saa todella kuuntelemaan. Se on minulle jo tuttu tapa jota harva ammattikorkeakoulun opettaja käyttää, mutta yliopistolla se on yleistä, ainakin joillekkin opettajille, jotka ovat minua siellä opettaneet. [...] 

Toivottavasti oppimispäiväkirjani on ollut edes luova, mutta ainakin kurssi ja oppimispäiväkirja ovat auttaneet minua yhdessä asiassa. Olemme nimittäin suunnitelleet yrityksen perustamista näin keväällä ja valmistelut ovat jo aika hyvällä mallilla. Tätä ei olisi tapahtunut varmasti lähivuosina ilman kurssia, koska ennen kurssia tuntui, että taakka ja yrityksen perustaminen on järjettömän iso, byrokraattinen ja kallis aloittaa. Totuus onkin aivan jotain muuta ja saapa nähdä tuleeko meistä onnistuneita yrittäjiä. Lopuksi haluan kiittää vielä, sekä tunneista , että materiaalista.
(poika, tekniikka)
 



Mielenkiintoisin kurssi

Kurssi on ollut tähän asti mielenkiintoisin ja keskustelua herättävin kurssi mitä minun Ammattikorkeakoulu opiskelujeni aikana on ollut. Kurssilla on katsottu monesta eri näkökulmista asioita ja se on varmasti avannut monen silmiä yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista.  (poika, tekniikka)



 Useita näkökulmia ja uusia tietolähteitä
Yksi asia, joka minun täytyy vielä kurssilla oppimisesta mainita on uudet tietolähteet. En ollut tätä kurssia ennen kuullutkaan nettisivusta, jota käytimme oman yrityssuunnitelman kehittämiseen ja mielestäni se auttoi meitä huomioimaan monta asiaa, jotka olisivat muuten ehkä jääneet huomiotta. Yhtenä esimerkkinä etenkin suuri osa raha-asioista.
Toisena hyvänä tietolähteenä minun täytyy mainita blogi http://tutkimu.blogspot.fi/. Tämä etenkin siksi, että monet asiat oli esitetty useasta näkökulmasta, jotta asioista ja aiheista sai mahdollisimman laajan käsityksen. Tästä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi riskikartat, joita löytyi ainakin kymmenen. Olen aiemmin käynyt Vaasan yliopiston avoimella puolella useita johtamisenopintoihin liittyviä kursseja ja silti olen aiemmin kuullut ja nähnyt vain kolme eri riskikarttaa.
Ainakin itse mielestäni onnistuin melko hyvin oppimispäiväkirjan kirjoittamisessa vaikka sitä en ennen joulua kirjoittanutkaan juuri ollenkaan, mutta kun aloin kirjoittamaan tekstiä kyllä tuli ihan kiitettävästi. Kaiken kaikkiaan tämä oli hyvä vaihtoehto tentille. (tyttö, tekniikka)


Minän henkinen kasvu

Minun mielestäni opetustunneista teki mielenkiintoisen se, että opettaja osasi avata teoriaa sellaisella tavalla, että se edesauttoi itseäni prosessoimaan asioita syvällisemmällä tasolla. Hänen kauttaan välittyi myös uskottava tunne siitä, että hän on itse kiinnostunut asiasta ja suhtautuu siihen tietynlaisella intohimolla.

Minun mielestäni suurin ja tärkein hyöty kurssista oli kuitenkin se, että sen avulla tuli peilattua omaa tämänhenkistä kasvua ja mahdollisuuksia siitä millainen yrittäjä voisin joskus olla.  (tyttö, hoiva)

Positiivinen yllätys

Omiin odotuksiin nähden kurssi oli minulle posiitivinen yllätys. En edelleenkään aio alkaa yrittäjäksi, mutta kurssin sisältö oli mielenkiintoinen ja opettaja osasi kertoa asiat, niin että asiasta mitään ymmärtämätön kiinnostui tunneista ja aiheista. (poika, hoiva)

Ensimmäinen oppimispäiväkirja

Tämä oli ensimmäinen oppimispäiväkirjani, joka kertoo paljon, mutta kuitenkin niin vähän mitä opin ja sisäistin yrittäjyydestä. Lukiessani kirjaa pysähdyin melkein jokaisen kappaleen jälkeen, että mitä ihmettä tämä tarkoittaa ja miltä näkö-kulmalta. Asioita voi punnita niin monesti. Koen, että omasta työstäni näkyy että kannatan yrittäjyyttä ja puhun sen puolesta. Oppiminen kuitenkin itse yrittäjyydestä jatkuu. Oppimispäiväkirja on loistava muoto kirjoittaa ylös oppimansa, ajatuksensa ja asiat jotka jäivät kysymysmerkeiksi. Kysymysmerkkien tilalle tulee varmasti tulevaisuudessa vastaus. Alkuperäinen kysymykseni, onko minusta yrittäjäksi? On vielä hieman auki. Koen, että jossakin oppimisen vaiheessa jopa kauhistuin ajatuksesta minä yrittäjänä, nyt kyseenalaista asiaa. Jatkan oppimispäivä-kirjan tekoa ja toivon saavani tähän kysymykseen vastauksen. (tyttö, liiketalous)


Kaikkea sopivasti 

Yrittäjyys ja yritysoikeus- kurssi olin mielestäni mukava. Liiketoimintasuunnitelma oli täysin uusi kokemus ja tuli todettua, että ei se yrityksen perustaminen tapahdu vain sormia napsauttamalla. Kurssi on todella laaja ja asiaa riittää paljon ja uskon, että tämäkin oli vasta pintaraapaisu. Oppimispäiväkirjaa oli hauska kirjoittaa ja kurssi ja sen aikana käydyt aiheet muistuvat hyvin mieleen tätä lukiessa. Töitä oli monipuolisesti sekä riittävästi, mitään ei ollut liikaa, eikä mitään ollut liian vähän. Kurssi oli mielestäni kokonaisuudessaan onnistunut ja opetus mielestäni hyvää. Kiitos.  (poika, liiketalous)

 En koskaan tule perustamaan omaa yritystä


Mielestäni tämä osio yrittäjyys- ja yritystaloudesta on avartanut silmiäni ja saanut minut kiinnostumaan yrittäjyydestä. Kun kurssi alkoi, olin negatiivisella asenteella liikkeellä, koska en löytänyt mielenkiintoa miettiä näitä asioita… Mutta nyt, kun olen miettinyt omaa yritystä ja sen perustamista, olen huomannut janoavani lisää tietoa aiheesta. Ehkä tarvitsinkin hieman potkua persuksille, jotta saan asiat kunnolla käyntiin ja kiinnostun niistä. Mielestäni kurssi on hyvä esimerkki tässä, koska alussa mietin ”en koskaan tule perustamaan omaa yritystä.” Nyt olen sitä mieltä, että jos en valmistumisen jälkeen saa töitä, voisin miettiä oman yrityksen perustamista. Tietenkin tämä on jossittelua, mutta ei se ole täysin poissuljettu vaihtoehto! Pitäisi tietenkin olla aihealue, jossa saisi asiakkaita ja pitäisi yrittämisenhalua! Mutta oikeilla muuttujilla voisin siihen ryhtyäkin. Ja tietysti oikeat kumppanit, koska yksin en enää lähde miettimään liikeideaa. Tarvitsen jonkun muun kyseenalaistamaan valintojani ja jakamaan näkemyksen. Ja jos en toimi yksin, voin aina konsultoida kaveria, ja saman firman mieshän ei tuota lisäkuluja konsultoinnissa. Ehkä voisinkin miettiä suunnittelu- tai konsultointiyritystä tuotekehityksessä tai suunnittelussa, siinä olisi ainakin mielenkiintoinen aihe. Ehkä kuitenkin ensin jään odottamaan valmistumista ja sitten katson minne nokka vie. (poika/tekniikka)

Tämänhän piti olla yrittäjyyttä?
Oppitunnista on kulunut vartti, mitä täällä oikein tapahtuu? tämänhän piti olla yrittäjyys- kurssi, mutta täällähän puhutaan oppimisesta.
Säpsähdän omaa toimintaani. Kokemuksen tuomia ennakkokäsityksiä, huonoa asennetta ja ehkä varovaisuuttakin noudattaen toimintani on suorastaan uusien, varmasti hyödyllisten asioiden oppimisen ”välttelyä”. Vanhemmalla iällä ilmeisetkin ratkaisut saattavat jäädä löytymättä ”kyllä minä tiedän kuinka se menee” asenteen vuoksi. Itsensä tunteminen, motivaatio ja avarampikatseisuus olkoot tämän viikon oppimissanani.[...]
Nyt yli vuoden opiskelujen perusteella alkaa kuitenkin tuntua siltä, että ainakin minun kohdalla suurempi oppiminen tapahtuu oman itsensä opiskelulla. Mitkä ovat oikeastaan tavoitteeni ja mihin asioihin minun täytyy kiinnittää huomiota, jotta jaksan kulkea tämän vaativan lapset, puoliso, perhe, opiskelu, harrastukset, ystävät, työ yhteensovittamispolun lopulliseen ”valaistumiseen” asti. Toisin sanoen ne monet konkreettiset tiedot ja taidot, mitä koulussa opitaan, ovat tärkeitä, mutta jopa suurempi painoarvo on sillä, että henkilön on täytynyt oppia jotain lisää itsestään päästäkseen maaliin. Uskon, että tämä itsensä tuntemisen ja johtamisen kehittyminen sekä itsekunnioituksen kasvaminen ovat myös merkittäviä seikkoja oppimisprosessissa.[...]
Puolitoista vuotta opiskelua on piakkoin täynnä ja jos oikein, oikein miettii, niin kyllä tästä hommasta varmasti jotain on jäänyt ”kainaloon”, eikä vähiten tästä kurssista.
(aikuisopiskelija, mies/tekniikka)

Tyytyväinen, ettei suitsutettu
Kurssista jäi mieleen värikäs keskustelu, LTS:än laskurin antamat madonluvut kannattavuudesta sekä yrittäjyydestä saadut neutraalit mielikuvat. Itse olen tyytyväinen, ettei kurssi ollut pumpulimaista yrittäjyys-suitsutusta. Yrittäjyys on vapautta, vankeutta ja vastuuta joka makeimpia hedelmiä vain harva pääsee maistamaan. Vaikka päiväkirjan alussa kirjoitin, että en tunne suurta halua ruveta yrittäjäksi, niin koskaan ei saa sanoa ei koskaan. (aikuisopiskelija, mies/tekniikka)
Oppimisprosessi itsetutkistelua
Kaiken kaikkiaan oppimispäiväkirjan kirjoittaminen oli hyvin terapeuttinen kokemus. Yrittäjyyteen liittyviä asioita ja ajatuksiani joita käsittelin, en ole koskaan aiemmin pukenut sanoiksi.
Se, onko päiväkirja enemmänkin itsetutkiskeluteos kuin oppimispäiväkirja jääköön lukijan arvioitavaksi. Toisaalta oppimisprosessi on itsessään tietynlaista itsetutkiskelua, olemassa olevan tiedon ja kokemusten yhdistämistä uusiin tietoihin ja kokemuksiin.
Aiheet ja asiat, jotka eivät aiheuttaneet suurempia tuntemuksia jätin käsittelemättä kokonaan tässä oppimispäiväkirjassa. (aikuisopiskelija, mies/tekniikka)

Kympin arvoinen kurssi

Mielestäni pitää olla tulevaisuuden suunnitelmia, ja visioita. Kurssin alussa kuinka minulla oli heti hyötyä yliopiston opinnoista. Tällä tarkoitan suorittamaani talousoikeuden perusteet kurssia, jonka kävin kesällä. Heti ensimmäisellä tunnilla olin hyvin perillä asioista, mitä tunnilla käytiin läpi. Näin nyt ei kovin usein tapahdu, jos koskaan. Myös kurssin esillepano saa minulta täyden kympin arvosanaksi. Kalvot ja esimerkit olivat hyviä. Näitä kannattaa mielestäni käyttää jatkossakin muille luokille. Pitää olla vaihtelua, kuten kurssissa olikin. Tämä on tärkeää oppimisen kannalta. Tai ainakin oppi menee paremmin perille, jos tunnit ovat mielenkiintoisia. Tunnilla opittu tosin vahvisti jo aikaisemmin saamaani käsitystä yrittäjyydestä. En siis itse lähtisi juuri nyt yritystä perustamaan. Tuntuu siltä että pitää olla todella hyvä siinä mitä yrittää, ja mielellään vielä niin ettei hirveästi kilpailuakaan olisi. Kilpailuun voi olla vaikea vaikuttaa, mutta juuri tämän takia pitäisi olla paras siinä mitä tekee. Kuitenkaan koskaan ei pidä sanoa, ei koskaan. Eli tämänkin jätän nyt tällä kertaa sanomatta. (aikuisopiskelija, mies/tekniikka)
En nyt sitten oppinut yhtään mitään
Tässä syyslomaa viettäessä mietin rehellisesti että mitä olen oppinut yrittäjyydestä tässä monen viikon aikana?
Rehellisesti sanottuna en oikein yhtään mitään,johtuuko se asenteestani vai mistä?
Suurin ongelma on ollut varmasti tämä asenteeni yrittäjyyttä kohtaan ja ollut muutenkin todella vaikea syksy lonkan tekonivel leikkauksineen ja siitä kuntoutuksineen. Onko sillä sillä ollut merkitystä mielialaan tämän syksyn aikana?
Voin sanoa että on koska kivut on ollut välillä kovia ja välillä taas hieman helpottanut.
Onneksi sen suhteen rupean olemaan voiton puolella ja pystyn keskittymään taas normaaleihin arkiaskareihin eli työelämään ja opiskeluun sekä kaikista tärkeimpänä perhe-elämään täyspainoisesti.
 Summasummarum,haluanko vaihtaa ns.normaalin työelämän yrittäjyyden raskaiseen ja pitkiin päiviin?
Edellisen kysymyksen vastaus on varmasti tullut ilmi tässä kirjoituksessani jo aikaisemminkin eli en ja toivottavasti en joudu siihen koskaan elämässässäni. (aikuisopiskelija, mies/tekniikka)

Opettaja opettaa ajattelmaan 
” Margit Niemelä Arvostan hyvin paljon sitä, että opetat ihmisiä ajattelemaan etkä ainoastaan jaa tietoa. Olet omistautunut työllesi, joka pistää opiskelijatkin arvostamaan opetustasi enemmän. Se on myös hyvä puoli, että uskallat tuoda näytelmää opetukseen vaikka osa pitäisikin sitä outona. Itse opin myöhemmin sen olevan enemmänkin tehokeino opetetuksessaki kuin piirre.” Opiskelijapalaute 16.4.2014, koulun sivustolla.

Edit
13.2.2018.
 

Comments