YhdyssanatMikä on yhdyssana?

Wikipediassa todetaan, että yhdyssana on kahden tai useamman sanan muodostama sana, jolla on oma merkityksensä. Tavanomainen yhdyssana, kuten kirjakauppa, koostuu perusosasta (kauppa) ja määriteosasta (kirja). Lisäksi on olemassa rinnasteisia yhdyssanoja, kuten suomalais-ruotsalainen, joissa osat ovat samanarvoisia. (Wikipedia/Yhdyssanat)

J. Korpelan sivustolla todetaan yhdyssanoista näin: Yhdyssana on ilmaisu, jossa yksi sana sisältää osinaan kaksi sanaa. Puhutussa kielessä tätä vastaa se, että yhdyssanan osista vain ensimmäisellä on pääpaino, muilla sivupaino. Vertaa esimerkiksi ilmaisuja asianajaja ja (jonkin) asian ajaja. Jälkimmäinen on selvästi "kaksihuippuinen" eli osien alkutavut ovat yhtä painokkaita.(Yhdyssanat yhteen)

Mistä tiedän, mikä sana on yhdyssana?

 Kirjoittanan ABC-kortti -sivustolla on ohjeita yhdyssanojen tunnistamiseen.
Ns. lisäystesti on aika näppärä:

Lisäystesti
Kokeile, voiko sanojen väliin lisätä liitepartikkelin (-kin, -kaan), omistusliitteen (-ni, -si, -nsa jne.) tai adjektiivin. Jos toimenpide ei onnistu, on kyseessä yhdyssana.
Esim.
  • luentokinsali / luentosalikin
  • pikkusijoulu / pikkujoulusi
  • viisimmevuotias / viisivuotiaamme
  • maksaherkullinenlaatikko / herkullinen maksalaatikko
Hyödynnä kirjallisuutta! Vakiintuneen kirjoitusasun ja kielenhuollon suosituksen voit pulmatilanteissa tarkistaa esimerkiksi Suomen kielen perussanakirjasta tai kielenhuollon oppaista. (Ks. tarkemmin yhdyssanat ja sanaliitot)

Hyvät ohjeet löytyvät myös Jukka Korpelan postauksesta Yhteen vai erikseen?

Kielitohtori auttaa kielipulmissa

Kotimaisten kielten keskus: Yhteen vai erikseen?

Yhteen ja erikseen kirjoittaminen 
Comments