Kana osallistuu ja sika sitoutuu

Kuva Margit Mannila


"The difference between involvement and commitment is like ham and eggs. The chicken is involved; the pig is committed." 
- Martina Navratilova (4.7.2016).


Munakkaan valmistaminen on mielestäni hyvä esimerkki siitä kuinka eri tavalla asioihin voi suhtautua. Munakkaassa on kaksi päätuotetta, kananmuna ja pekoni. Kana luovuttaa munan ja siasta saadaan pekoni.

Ihmisen toimissakin voi tarkastella asiaa tätä kautta. Osallistuuko yksilö johonkin vai sitouuko hän johonkin. Koulussa voi tarkastella asiaa myös vähän toisilla termeillä. Voidaan nimittäin mielestäni kysyä, onko yksilö paikalla vai läsnä. Sillä on suuri ero. Opiskelija voi istua oppitunnilla ja silti hän kirkkain silmin väittää, että jotakin asiaa ei ole käsitelty. Hän on ollut kyllä siis paikalla, mutta ei läsnä.

Nykyopiskelijan kädessä näkyy harvoin kynää ja paperia. Läppäri tai kännykkä hänen edestään löytyy, mutta valitettavan usein surffailu on itsensä viihdyttämistä, ei sitä että opiskelija etsisi käsiteltävästä aihepiiristä lisätietoa.

On surullista, että koko kouluputken, joka siis sisältää peruskoulun 9 vuotta + lukio 3-4 vuotta, jälkeen opiskelijalle pitäisi kertoa, että hänen täytyy ottaa tunnilla esiin muistiinpanovälineet ja myös käyttää niitä.

Opettajalla täytyy  olla segmentti, siis se joukko, johon hän opetuksessaan keskittyy. Maaseutua ei voi tuoda. Eikä voi motivaatiotakaan. Opettaja ei voi oppia opiskelijan  puolesta. Motivaatio henkilökohtainen juttu ja se lähtee sydämestä.


(Edit 4.7.2016.)

Comments