Hyvä pylly, parempi mieliMitä sylki suuhun tuo, otsikoi Tom Lundberg kolumnissaan positiivareiden sivustolla. Lundbergin pakinassa on kaksi hyvää tarinaa, jotka kiteyttävät monta hyllymetriä johtamiskirjoja ja self-help-kirjoja muutamaan lauseeseen.Viisivuotias pikkutyttö oli äitinsä kanssa kauppareissulla. Autoon istuutuessaan hänen housunsa hieman valahtivat ja äiti totesi pyllyn näkyvän. ”Ei haittaa, hyvä pyllyhän se on”, hän lohdutti lastaan. Tyttö istui hetken hiljaa ja totesi: ”Hyvä pylly, parempi mieli.”

Tämä Positiivarien Ajatusten aamiaisesta viime perjantaina lukemani juttu on paitsi humoristinen, myös syvästi puhutteleva. Kuulemme lasten suusta usein hauskoja, vilpittömiä ja viisaita lausahduksia. Viisivuotias tyttö kiteytti spontaanilla toteamuksellaan sanojen valtavan voiman.

Äiti sai rohkaisullaan tyttärensä mielialan hyväksi pikku kömmähdyksen jälkeen. Kuinka usein kuulemmekaan julkisilla pakoilla, kuinka vanhemmat sättivät pilteilleen, toruvat ja huutavat heille estottomasti. Samalla tavalla he kohtelevat usein myös vertaisiaan.

Työpaikoilla ihmiset töksäyttelevät mitä sylki suuhun tuo ajattelematta sanojensa vaikutusta. Vaikka aikomus ei aina olisikaan loukata tai lannistaa, harkitsemattomat sanat aiheuttavat ikäviä seurauksia. Tie helvettiinkin on kivetty hyvin aikomuksin. 

Vanha tarina kertoo pienestä kylästä, johon muutti uusi rabbi. Rikas kauppias ei pitänyt hänestä ja mies arvosteli äänekkäästi kyläläisille rabbin ulkonäköä, saarnaamis- ja opetustaitoja. Lopulta hän saamiensa moitteiden jälkeen katui puheitaan ja pyysi rabbilta anteeksi. Tämä päätti antaa kauppiaalle opetuksen.

”Ota kallein untuvatyynysi ja mene kylän korkeimmalle mäelle”, hän kehotti. ”Leikkaa tyyny auki ja anna höyhenten lentää tuuleen. Palaa sitten luokseni.”
Kauppias noudatti neuvoa ja palasi seuraavana päivänä rabbin luo tyynyliinan kanssa. ”Saanko nyt anteeksi?” hän kysyi.
”Vielä yksi tehtävä”, rabbi vastasi. ”Mene keräämään höyhenet takaisin tyynyysi.”
”Mutta tuulihan on lennättänyt ne ilmaan – ties minne”, kauppias puuskahti.
”Niinpä”, rabbi totesi. ”Ajattelemattomien sanojen aiheuttamaa vahinkoa on samalla tavalla mahdotonta korjata. Kun kerran olet ne lausunut, et voi kerätä niitä enää takaisin.”
Hyvä pylly, parempi mieli.
-Tom Lundberg
 


Lähetetty Windows Phonesta

Comments