Esimiehillä on vastuu, etteivät parhaimmat tai ahkerimmat joudu tekemään liikaa




YLE:n julkaisemassa ja Hanna Lumpeen kirjoittamassa artikkelissa todetaan, että esimiehillä on myös vastuu, etteivät parhaimmat tai ahkerimmat joudu tekemään liikaa.Tämä asia ei taida toteutua elävässä elämässä. Päinvastoin tunnollisia työntekijöitä usein jopa syyllistetään, jotta he tekisivät entistä pidempiä työpäiviä. Ja tekeväthän he. Nuo kiltteydestä kipeät, joita Annikki Valtavaara kuvaa samannimisessä teoksestaan.

Artikkelissa haastateltujen kertomukset ovat aika karua luettavaa: "Moni Ylen lukija kertoo uupuneensa työssään. Kysyimme lukijoilta, ovatko he kokeneet burnoutin ja miten he selvisivät siitä.
Kymmenet ihmiset halusivat kertoa oman tarinansa.
– Työssäni on normaalia olla töissä 12 tuntia päivässä. On myös normaalia, että 12-tuntisia päiviä ei kompensoi runsaampi vapaa-aika. Työssäni on normaalia olla töissä kaikkina vuorokauden aikoina. Työssäni on normaalia saada vain yksittäisiä vapaapäiviä, Väsynyt-nimimerkki kirjoittaa. (YLE, 10.4.2016)






Loppuunpalamisen riski koskee myös tunnollisa opiskelijoita. Ne jotka menevät sieltä, mistä aita on matalin selviävät helpommalla.


Kun ihminen väsyy liikaa, hän ei jaksa enää innostua arkisista asioista. Elämästä katoavat sävyt.  On helppoa sanoa uupuneelle että tee vähemmän töitä tai että älä ole niin tunnollinen. Valitettavasti omalle luonteelleen ei voi mitään. Yrittää parhaansa, kun on saanut sellaisen kasvatuksen ja sen seurauksena oma arvomaailma on sellainen, että kaikki on tehtävä tunnollisesti ja huolellisesti.  Kun tällainen "unelmatyöntekijä" sitten ryhtyy sanomaan vastaan tai huolestumaan omasta jaksamisestaan, hänelle annetaan irtisanomislappu käteen seuraavissa YT-neuvotteluissa.  

Mitä ilmeisimmin, joissakin yrityksissä, henkilöstö on voimavara vain juhlapuheissa.



Lähteitä ja lukemistoa

Lumme, Hanna. (2016). "Töissä tunsin itseni elävältä haudatuksi" – Potkuja pelätään niin paljon, että uupumuksesta ei uskalleta kertoa. YLE, Terveys. (10.4.2016).




Lähetetty Windows Phonesta

Comments