Gnothi seauton

Gnothi Seauton (tunne itsesi)

Kukaan ei voi kertoa sinulle kuka sinä olet, mutta sinä tarvitset itsesi hahmottamiseen ja persoonasi tulkitsemiseen toisten ihmisten apua. (Gustafsberg 2014, 134) Olemme olemassa suhteessa toisiimme. 

Liisa Keltikangas-Järvinen on tehnyt paljon tutkimusta liittyen persoonallisuuten ja ihmisenä kehittymisestä. 


Persoonallisuuskello (Liisa Keltikangas-Järvinen 2004)


Menis Yousry (2011, 208) toteaa, että muuttuminen alkaa sen ymmärtämisestä, että suojelijamme edustaa rajoituksiamme. Kun tämän ymmärtää, voi käsittää sen, että meillä on mahdollisuus muuttaa elämäämme ja maailmankatsomustamme.  Hänen mukaansa meidän vihollisemme on menneisyys, joka edelleen elää tässä hetkessä suojelijan muodossa. Suojelijamme reagoi syviin tunteisiimme menneisyyden näkökulmasta käsin, toteaa Yousry (2011, 211).  Hän kehoittaa päästämään irti väärästä minäkuvasta, jonka suojelija yrittää säilyttää. Listalla ovat seuraavat asiat (Yousry 2011, 206): 
  • Lakkaa olemasta huolissasi, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta.
  • Lakkaa haluavasta olla kaiken aikaa oikeassa.
  • Lakkaa mittaamasta arvoasi saavutuksillasi.
  • Lakkaa etsimästä rakkautta.
  • Lakkaa vertailemasta itseäsi kehenkään toiseen.
  • Lakkaa miellyttämästä ihmisiä. 
  • Lakkaa kärsimästä.
  • Lakkaa haluamasta muuttaa maailmaa.

Päästää sisään, antaa olla ja päästää irti, ovat Yousryn (2011, 206) mukaan perusohjeet hyvälle elämälle.  Päästä sisään, mitä haluat saada pyytämällä sitä. Päästä sisään mielikuva siitä, mitä haluat elämässääsi, kuvittele mitä haluat nähdä ja päästä nämä mielikuvat virtaamaan  tietoisuuteesi. (Yousry 2011,196-199.)

Anna olla. 
Anna menneisyyden olla, Kohtaa menneisyys, älä kiellä mitään osaa siitä. Se kaikki on sinulle tapahtumutta ja se on totta. Jos voimme antaa asioiden olla sellaisina kuin ne ovat ja hyväksyä kaikki, mitä meille on menneisyydessä tapahtunut, voimme siirtää menneisyyden menneisyyteen ja käsitellä raktaisemattomat elämämme tilanteet. Monet ihmiset riippuvat kiinni epäoikeudenmukaisuuksisa, jotka tapahtuivat heille heidän ollessaan hyvin nuoria, ja tekevät kaikkensa, saadakseen hyvitystä. Anna sen olla, mitä tapahtui sinun ja vanhempiensi välillä menneisyydessä. Elämässämme on tultava aika, jolloin emme enää käytä muita ihmisiä tai vanhempia syinä epäonnistumisiimme. (Yousry 2011,199-202.)

Päästä irti.
Jos elämässämme ei toimi, kuten ihmissuhde, työ, projekti tai ystävyys, ja tämä tilanne alkaa muodostua taakaksi, joka aiheuttaa stressiä, ovat nämä silloin signaaleja siitä, että tämä ei ole sitä, mitä todella haluamme. Meidän on päästettävä irti tietoisina siitä, että maailmankaikkeus antaa aina meille, mitä tarvitsemme, heti kun teemme sisällemme tilaa, jonkin muun vastaanottamiseksi. Joskus tuntuu vaikealta päästää irti jostakin, koska emme voi hyväksyä jotakin uutta. Päästä irti suhteista, jotta tilaa löytyy uusille suhteille. Päästä irti ihmisistä, jotka eivät ole sinulle hyväksi ja joiden seura painaa sinua alas? Älä epäröi antaa heidän mennä. Luovu halustasi rankaista ihmisiä siitä, mitä he ovat tehneet sinulle tai toisille. Irroita otteesi rahasta. Anna rahaa pois ja tulet kokemaan, että sinulla on sitä enemmän. Päästä irti esineistä. Luovu sellaisista esineistä kodissasi, joita et todella tarvitse ja joita olet kuljettanu mukanasi muuttaessasi asunnosta toiseen. Ellet selvittele vanhaa ulos, uutta ei voi tulla elämääsi. (Yousry 2011, 202-205.)Lähteet
Gustafsberg, Harri (2014). Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen. Kustannus Siipipyörä.


Keltikangas-Järvinen, Liisa (2004) Persoonallisuuskello. (25.11.2015)

 Keltikangas-Järvinen, Liisa, Räikkönen, Katri & Sampsa Puttonen Onko luonto oikeudenmukainen? Synnynnäinen temperamentti ja stressinsietokyky.  Tieteessä tapahtuu/Luonto. (25.11.2015)

Mannila, M. (2010) Typologies of Entrepreneurship Typologioita yrittäjyydestä ja yrittäjistä (25.11.2015)

Mannila, M. (2009) Typologies in Research on Family Business and in General (25.11.2015)

Mannila. M. (2010) Yrittäjä, perheyrittäjä family business business family (25.11.2015)

Selin, Selina (2006 ) Liisa Keltikangas-Järvinen johdatteli temperamenttien maailmaan 
Työterveyslääkäri  2006;24(4):30-33.  (25.11.2015)

Yousry, Menis. (2011). Avaa muistisi kätköt  & löydä todellinen itsesi. Ars Vivendi. Jelgavas Tipografia, Latvia.


Comments