Kalenteri elävästä elämästä

Kuva Margit Mannila, julkaistu Heidi Saarisen luvalla.

Olen aina niin iloinen, kun ns. oikeassa työelämässä ahkeroivat viitsivät lähteä kertomaan meille arjestaan ja siitä, millaista osaamista ja asennetta tulevaisuuden tekijöiltä odotetaan. Oheisessa kalenterissa on  HR-tehtävissä toimivan ammattilaisen työviikko. Pitkiä työpäiviä, asiakastilaisuuksia yömyöhään ja seuraavana aamuna palaveri heti klo 8.00.  Tätä on yrittäjämäinen asenne (sisäinen yrittäjyys) työelämässä. Kynä ei putoa kädestä kun kello tulee neljä, vaan työtä tehdään suurella sydämellä ja intohimolla.


Opiskelu on opiskelijan työtä. Opiskelijan aika on aikataulutettu lukujärjestykseen. Siinä on merkattu oppituntien alkamis-ja päättymisajat, tauot ja on sinne saattanut jäädä muutama ns. opetuksesta vapaa tunti. Hämmentävän nämä opetuksesta vapaat tunnit ymmärretään vapaatunneiksi ja opiskelija buukkaa työvuoronsa niihin kohtiin ja lintsaa sitten näiden "vapaatuntien" jälkeiset tunnit, koska on töissä. Oman käsitykseni mukaan nämä vapaatunnit ovat kuitenkin juuri sitä aikaa, joilloin opiskelijan tulisi opiskella ja tehdä esim. ryhmätehtäviä, joita kursseihin liittyy.

Kun ns. oikeissa töissä on tällainen "vapaajakso" tai "vapaatunti", jossa ei ole kokousta tai muuta vastaavaa merkintää,  se ei tarkoita sitä, että työntekijä lähtee tekemään mitä sattuu huvittamaan, vaan se tarkoittaa sitä, että silloin valmistellaan tulevia töitä tai tehdään loppuun keskeneräisiä asioita.

Myöskään se, että minulla tänään venyy asiakkaiden kanssa aamuyöhön, ei oikeuta minua olemaan pois aamun palaverista.  Toki vapaata täytyy pitää ja jolla, sillä ihminen ei ole kone, joka paahtaa 24/7, mutta peräänkuulutan asennetta: vaikka asia ei huvita, kiinnosta tai se ei juuri nyt tunnu ollenkaan tärkeältä, niin silti otan itseäni niskasta kiinni ja suoritan kurssin. Juuri sillä muuten mitataan kypsyyttä ja kyvykkyyttä siirtyä sinne oikeaan työelämään. 



Comments