Yrittäjyysiltapäivä 2018 Elinikäinen oppiminen, rohkeus ja intohimo


Yrittäjä Riikka Mäkelä kertoo omaa tarinaansa. Kuvassa taustalla takaa vasemmalta Mari Huuhka ja Maija Aarnio. Edessä allekirjoittanut.
Kuva Anssi Turunen 

Yrittäjyysiltapäivän voi kiteyttää kolmeen sanaan. Elinikäinen oppiminen, rohkeus ja intohimo.

Avasin tilaisuuden puhumalla hieman epäonnistumisesta: kyvystä ja uskalluksesta tehdä asioita, vaikka ne eivät välttämättä mene aina ihan nappiin. Me ihmiset hyvin mielellämme hehkutamme onnistumisiamme ja kuvittelemme, että kaikki muut ovat aina kerralla menneet maaliin asiassa kuin asiassa ja vain meidän henkilökohtaisella polullamme on ollut haasteita. Kuitenkin kaikilla niillä, jotka ovat saavuttaneet jotakin, on ollut matkalla myös sellaisia haasteita, joiden tullessa eteen ei ole välttämättä naurattanut. 

Kuitenkin epäonnistuminen antaa käytännössä mahdollisuuden synnyttää uutta, kuten vuonna 2016 talouden Nobel-palkinnon voittanut Bengt Holmström on todennut. Hän itse oli saanut hylätyn äidinkielen ylioppilaskirjoituksissa ja muutamia vuosikymmeniä myöhemmin hänet palkittiin ehkä yhdellä maailman arvostetuimmista palkinnolla. 

Käytännössä oppiminen ja uudelleen yrittäminen nousee yleensä aina esiin, kun on kyse yrittäjyydestä.

Ahkera työnteko, asenne, yrittäminen uudelleen ja uudelleen ovat avaintekijöitä elämässä, sen osoittivat myös yrittäjien ja yrittäjien parissa työskentelevien ammattilaisten tarinat. 

        
 Yritysneuvoja Antti Alasaari, Vasek 
Antti Alasaari kertoi, millaista apua ja neuvoa yrittäjä saa VASEK:sta. Alasaari viittasi puheessaan myös omaan yrittäjäuraansa ja havainnollisti sen avulla, mihin asioihin kannattaa yritystä perustettaessa tai toimivaa yritystä ostettaessa kiinnittää huomiota.  Alasaaren työtä on auttaa yrittäjyydestä haaveilevia välttämään sudenkuoppia ja hiomaan kannattavuuslaskelmia kuntoon. Sanalla sanoen, hänen tehtävänään on tehdä juuri niitä inhottavia kysymyksiä, jotka auttavat yrittäjää hiomaan ideaansa paremmaksi, kestävämmäksi ja tuottoisammaksi.
Yrittäjä Riikka Mäkelä, HR MäkeläInvest Oy
Yrittäjä Riikka Mäkelän tarina  oli mielenkiintoinen. Riikka Mäkelä on VAMK:n kasvatteja.  Mäkelä konkretisoi oman urapolkunsa kautta jatkuvan oppimisen, rohkeuden ja intohimon merkityksen. Mäkelä lähti nuorena tradenomina kohti syvää etelää, kunnes veri alkoi jossakin vaiheessa vetämään takaisin Pohjanmaalle. Paluumuuttajan takaraivossa voimistui vähitellen rohkeus, tahto ja intohimo, joka auttoi häntä tekemään päätöksen: ryhdyn yrittäjäksi. Vuosi oli 2012.

Niin kuin usein elämässä sanapari "Ei ikinä - Ei koskaan" vie meidät tilanteeseen, jossa juuri hetki sitten emme missään tapauksessa ajatelleet olla. Eihän Mäkelänkään pitänyt tulla takaisin Pohjanmaalle. 

Moni muukin tämän sanaparin mahdin tunnisti ja tunnusti.


  POP-Pankki Kyrönmaa  varatoimitusjohtaja Juho Hinkkanen 
Varatoimitusjohtaja, OTM Juho Hinkkanen kertoi hieman omista opinnoistaan oikeustieteellisessä ja siitä kuinka harjoittelun kautta päätyi töihin pankkiin toukokuussa 2007. Vuonna 2011 hänestä tuli POP-Pankki Kyrönmaan pankkilakimies ja vuonna 2017 varatoimitusjohtaja.

Hinkkanen puhui, mitä periaatteita pankilla on asiakkaan luottokelpoisuutta arvioitaessa ja miten pankin ansaintalogiikka toimii.  Myös Hinkkanen totesi puheenvuorossaan, että virheitä ei kannata pelätä. Muutaman esimerkinkin hän kertoi ja totesi, että virheet voi yleensä korjata. Tekemällä oppii ja tervettä järkeä kannattaa hyödyntää.
Toiminnanjohtaja Maija Aarnio, Vaasan Yrittäjien toiminnanjohtaja ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien yrityskummikoordinaattori
Yrittäjille on tärkeää saada palloseinää ajatuksilleen. Kun asioita miettii omasssa nurkassaan ei välttämättä hahmota mittasuhteita. Verkostuminen kannattaa ja kantaa. Toiset yrittäjät ja yrityskummit ovat yrittäjälle tällaisia palloseiniä. Aarnio kehoitti erityisesti nuoria verkottoitumaan. Verkostot ovat tärkeitä.

Relations Manager Mari Huuhka, Gambit
KTM Mari Huuhka  puhui kyvystä lähteä uimaan kun heitetään altaan syvään päähän. Huuhkan ratkaisut kuulostavat juuri niin rohkeilta ja ennakkoluulottomilta, mitä kasvuyrittäjän ratkaisujen voi olettaakin olevan: Asunnon myynti, irtisanoutuminen hyvästä työstä, muutto Vaasaan ja osakkuus yrityksessä. Huuhkan puheenvuorossa nousi esiin yrittäjiin usein liitettyjä piirteitä: uskallus tarttua suureen ja tuntemattomaan haasteeseen, intuitio tekemiseen ja valintoihin ja sitten se kaikista tärkein eli ahkera tekeminen. Huuhkan teesit olivat: tee kannattavaa liiketoimintaa, myy rohkeasti, arvosta asiakkaita, palkkaa itseäsi fiksumpia ihmisiä ja juhli menestystä. 
Johtamisen merkitys yrityksen tai työyhteisön menestymisessä on täyttä totta.


 TIVIA:n toiminnanjohtaja Mika Helenius, ei esteen vuoksi päässyt paikalle.

 Yrittäjyysiltapäivä 2018 (3.10.2018)

Vuoden 2017 tunnelmat voit lukea täältä: Yrittäjyyden kautta oppiminen on loistava mahdollisuus.

Comments