Opettajan jaksaminen


Kuva Margit Mannila


Sain muutamia vuosia sitten eräältä ystävältäni runon Papin sielusta
Sivusin aihetta vuonna 2012 tekstillä Oikealla uralla. Alkuperäisen runon löydät kyseisestä tekstistä.  Muokkaan siis tuon Tapio Nousiaisen kirjoittaman runon Papin sielu opettajan näkökulmaan. Tässä runossa on huomattavassa määrin tekstiä suoraan Tapio Nousiaisen kirjoittamasta alkuperäistekstistä.

Tiedätkö mitään opettajan sielusta? Tiedätkö opettajan virkataudista? Opettajan virkatauti on tottuminen siihen, että on alati kritiikin ja arvostelun kohteena, sitähän joutuu tekemään jatkuvasti itsekin. On tiedettävä kaikesta kaikki, vaikka muut eivät vaivautuisi tietämään mistään mitään.

Olitpa luokanopettaja tai eritysopettaja, lehtori tai professori yliopistossa, sinua uhkaa muotoon katsomatta sama tauti, tottuminen kriittisyyteen ja armottomuus itseäsi kohtaan. Koska tehtävänäsi on arvioida, olla kriittinen. Siksi sinun tulee olla itseäsi kohtaan sitä monin verroin.

Aamusta iltaan, olet samassa roolissa. Suunnittelet tuntia, menet pitämään tunnit, olet avoin opiskelijoiden murheille. Otat kiukun vastaan, kun tentti ei mennytkään niin kuin opiskelija oli kuvitellut, koska sinä olit tehnyt epäselvät tenttikysymykset. Vastaa kauniisti, vaikka mielesi tekisi sanoa, että oletkohan nyt lukenut tarpeeksi tai peräti onko jotakin ehkä jäänyt ymmärtämättä. Muista kannustaa viidennen kerran samassa kohdassa opinnäytetyönsä kanssa junnaavaa opiskelijaa. 

Ajattele kuumeisesti kaikkia tekemättömiä töitäsi niin, että verenpaineesi nousee jo aamulla kun nouset sängystä ylös. Kahdeksalta oppitunnit. Kymmeneltä kehityskeskustelu. Mietit ehditkö vessaan ennen seuraavan oppitunnin alkamista. Iltapäivällä huomaat, että et ole ehtinyt syömään. Seuraava tunti on kuitenkin alkamassa. Päätät hakea kupillisen teetä ja huomaat kurssin päätyttyä opiskelijapalautteesta, että opettaja joi tunnilla teetä. Ja valituksen, että se ei koskaan vastannut sähköpostiin saati puheluihin. 

Hyppää seuraavaan ohjaustapaamiseen, suunnittele uutta kurssia 1:1 resursseilla, anna henkilökohtaista palautetta ja kannusta. Ota saamasi haukut vastaan esimieheltäsi, kun et ole ehtinyt palauttamaan kehityssuunnitelmaa. Avokonttorissa aina joku keskeyttää. Yskii tai aivastaa.

Luonnosta tutkimusraporttia,  sillä työtehtäviisi kuuluu artikkelien kirjoittaminen. Miksi et saa aikaasi riittämään? Oletko osallistunut seminaariin ja muista iltaryhmä ja lauantaiopetus. Opiskelijoilta tuli juuri valitus, että arviointia ei ole tehty ajoissa. 

Tekeydy ystävälliseksi ja iloiseksi. Kannusta ja puhu ystävällisesti. Hymyile, sillä sellaista sinulta odotetaan. Muista käyttäytyä kauniisti, kansankynttilä ja älä ainakaan erehdy sanomaan, että olet väsynyt, sillä sinun ei kuulu valittaa, vaan jaksaa. Käyttäydy niin kuin kunnolliselta opettajalta odotetaan.

Kuka ajattelee opettajan jaksamista, väsynyttä, loppuun kulunutta ja työn uuvuttamaa ihmistä roolin takana? Kuka voisi oppia ja kehittää osaamista opettajan puolesta? Eihän opettaja kaipaa tukea ja ymmärrystä, hänhän on välimies, jonka kyvyistä riippuu opiskelijan osaaminen. Eihän oppiminen ole juurikaan mitään muuta kuin tiedon siirtämistä suoraan opiskelijan päähän. Jos opettaja vain olisi riittävän hyvä ei opiskelijan tarvitsisi itse nähdä vaivaa.

Opettajan pitää opettaa. Kaataa tieto päähän ja opiskella jatkuvasti itse lisää, jotta tiedot ovat ajan tasalla. Sen hän tehkööt omalla ajallaan ja rahallaan. Hän, joka illalla raahautuu väsyneenä vuoteeseen. Hänen, joka ei jaksa enää rukoilla iltarukoustaan. Ei kukaan muista häntä, jonka tehtävänä on kannustaa muita ja tukea heitä heikkoina hetkinä. Ei kukaan muista häntä, jonka pitää olla roolissaan kuin kilpikonna panssarissaan. Iloinen, valoinen ja puluinen, vaikka mieli tekisi itkeä läheisen kuolemaa, lapsen surua ja omaa riittämättömyyttä. Kutsumusammatissa mokoma.


Miten käy opettajan jaksamiselle? Hänen, jolta valtiovalta leikkaa työstä resurssit ja kiitokseksi tehdystä työstä tuleevat moitteet. Hänen, jonka on oltava ensimmäisenä nostamssa käsi pystyyn, minä voin tehdä. Kyllä tämä tästä. Katso vielä kerran. Lukisitko kirjasta uudelleen tuon kohdan ja mieti mitä se käytännössä tarkoittaa.


Opettajaako koskevat sanat: ”Antaessaan saa ja etsiessään löytää.” Opettajaako ne koskevat?
 
Alkuperäisen runon Papin sielu lähde   teoksessa Tapio Nousiainen (1982): Leipää ja suolaa, 14.p. Hämeenlinna: Päivä, s. 109-110.

Comments