Pyramidihuijaus

Mikä on pyramidihuijaus?

Meillä oli yrittäjyyden oppitunnilla puhe verkostoista ja verkostohuijauksista. Päädyin kokoamaan muutamia asioita  opetukseni tueksi. Muistin, että olen joskus sellaisen tehnyt, mutta ilmeisesti olen vain ajatellut tekeväni, sillä en löytänyt sitä tästä blogista.

 Pohdiskeleva liftari kertoo Amway-nimisestä pyramidihuijauksesta. Hän toteaa kirjoituksessaan mm. seuraavasti: "Totesin, että koko homma kuulostaa minusta tupperwaren ja dotcomin yhdistelmältä, pyramidihuijauksen ja verkostomarkkinoinnin sekasikiöltä."

Wikipediassa pyramidihuijaus määritellään seuraavasti: Pyramidihuijaus on laitonta rahankeräystä, joka toteutetaan ketjukirjeeseen tai verkostomarkkinointiin verrattavalla tavalla. Kolmas nimitys tai muoto pyramidihuijauksesta ovat Ponzi-huijaukset eli Ponzi-järjestelmät. Suomen rahankeräyslaissa[1] mainitaan pyramidipeli, joka tarkoittaa samaa asiaa.


 Lähde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ab/Pyramid8Ball.svg/400px-Pyramid8Ball.svg.png

Ns. Ponzi-huijaus eli Ponzi-järjestelmä on pyramidipelin muoto, jossa joku kerää pääomia kuviteltua tai olemassa olevaa sijoituskohdetta varten luvaten sijoituksille nopeaa ja korkeaa tuottoa: korkeampaa kuin mistään muusta sijoitustoiminnasta on mahdollista saada. Sijoituskohde voi olla kultavaranto, kaivos, öljyesiintymä, lomaosake tai mikä tahansa tuottoisalta kuulostava kohde. Todellisuudessa mitään laillista liiketoimintaa ei harjoiteta tai se on vähäistä. (Wikipedia)

Suomen tunnetuin ja ehkä myös koko Pohjoismaiden laajin Ponzi-huijausepäily on sijoitusklubi WinCapita (aiemmin nimillä WinClub ja GiiClub). Sen kautta väitetään huijatun jopa 70–100 miljoonaa euroa vuodesta 2003 aina 7. maaliskuuta 2008 asti, jolloin klubin internetsivusto suljettiin ja päätekijät katosivat jäljettömiin sijoittajien rahat mukanaan. Poliisi tutkii vuoden 2008 keväällä järjestelmää epäiltynä petoksista, rahankeräysrikoksesta, markkinointirikoksista ja rahanpesusta. Ponzihuijaus on uudehko tapa saada rikollisesti hankittu raha näyttämään laillisilta tuloilta. (Wikipedia.)

Kuluttaja-sivustolla kirjoitetaan pyramidihuijauksesta mm. näin: "Pyramidipelit saattavat näyttää ensisilmäyksellä normaalilta kaupankäynniltä tai sijoittamiselta. Pyramidipeli eroaa esimerkiksi laillisesta verkostomarkkinoinnista siinä, että mukaan liittyvien tulot eivät riipu tuotteiden tai palveluiden myynnistä, vaan uusien jäsenien hankkimisesta ja heidän liittymismaksuistaan."

Euroopan taloutta sanotaan Iltalehden verkkokeskustelussa suurimmaksi pyramidihuijaukseksi kautta aikojen.  Keskustelu on saanut vauhtia kirjoituksesta: Eurooppa pyörittää jättimäistä pyramidihuijausta. Jani Laasosen mukaan velkaperusteisen rahajärjestelmämme perustuu puhtaalle pyramidihuijaukselle. Se on ylivoimaisesti suurin, pitkäikäisin ja tuhoisin koskaan rakennettu pyramidihuijaus, joka on viimein saavuttanut kasvunsa huippukohdan ja aloittanut pitkän, alati jyrkkenevän romahdusvaiheensa.(Maailman suurin pydamidihuijaus.)

Tunnusoimaista tällaiselle huijaustoiminnalle on mielettömien voittojen lupaaminen. MTV3-sivustolla kirjoitetaan, että houkuttimena oli tuottoisa, jopa 600 prosentin vuosituottoja tahkoava valuuttabisnes. Mukaan päästäkseen tarvitsi muutamien tuhansien lähtöpanoksen. Lisäksi oma tuotto parani, jos sai värvättyä uusia jäseniä mukaan klubiin .  Kellojen pitäisi kyllä soida, kun valuuttakaupasta luvataan 600 % tuottoja. Ensinnäkin valuuttakurssien vaihtelu on suhteellisen minimaalista eikä 600 % tuotot (jatkuvat eivätkä kyllä tilapäisetkään) ole tämän tyylisessä liiketoiminnassa mahdollisia.


Työorganisaatio (lue Lasse Nevalaisen puheenvuoro Uuden-Suomen sivuilta) näyttää yllättävästi pyramidihuijaukselta, vai mitä mieltä olette tästä kuvasta:


Kuvan lähde: http://moreleads4mlm.com/wp-content/uploads/2011/05/CorporateStructure.png

Poliisilla on oma sivusto WinCapitaan liittyviin asioihin.: "Vuonna 2008 aloitetussa esitutkinnassa on kuultu yli 3 200 henkilöä, joista suurinta osaa asianomistajan asemassa. Heidän ilmoittamansa vahingot ovat yhteensä noin 41 miljoonaa euroa ja vahingonkorvauvsaatimukset yli 32 miljoonaa euroa. Vakuustakavarikossa, hukkaamiskiellossa tai väliaikaistoimenpitein takavarikoituna on hieman vaille 20 milj. euroa." (Poliisi/WinCapita).

Pyramidihuijaukset, UudenSuomen sivusto aiheesta

Pyramidihuijausten anatomia (YLE)

Tietoa verkostomarkkinoinnista (PDF) 

WinCapita TUOMIO WINCAPITA-ASIASSA ANNETTU 2.12.2011 KELLO 13.00 (Oikeuslaitos)

WinCapita (Aamulehti)


WinCapita - kaikkien aikojen puhallus (MTV)

Yhteistyöverkosto kuluttajahuijauksia vastaan:

Comments