Yritysmuodot

Yritysmuodot
Yrittäjäksi ryhtymiseen voi aika korkea kynnys. Byrokratia pelottaa, riskit ja vastuut pelottavat. Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan osata itse. Esimerkiksi kirjanpitäjän palvelut kannattaa ostaa heti alusta saakka, niin välttyy monelta ikävältä asialta ja samalla voi keskittyä olennaiseen, kun ammattilainen huolehtii ALV-ilmoitukset, maksaa ennakot ja huolehtii ja huomauttaa muutenkin toiminnasta.

Suomessa yritykset rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään ns. kaupparekisteriin eli YTJ-järjestelmään:

Löydät ohjeet uuden yrityksen ilmoittamiseen, rekisteritietojen muutoksiin ja yrityksen lopettamiseen yritysmuodoittain:
Rekisterissä olevan yrityksen tiedot näyttävät esimerksi tältä:   Suomen Yritysvalmennustohtorit
Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön on aina tehtävä perusilmoitus kaupparekisteriin. Ilmoitus on tehtävä ennen toiminnan aloittamista. Yhtiö kuitenkin syntyy jo yhtiösopimuksen allekirjoittamisella, ellei syntyhetkestä sovita toisin.

Käsittelymaksu on maksettava etukäteen (ks. Maksuohjeet ). Jos haluat lopettaa yrityksen, se ilmoitetaan kaupparekisteriin lomakkeella Y5.

Esimerkki. avoin yhtiö Vammalan Hevospalvelu Luonto- ja hevospalvelu Minsko Ky
Osakeyhtiö on byrokratialtaan raskain. Sen aloittamiseen vaaditaan 2500 € osakepääoma, joka tulee olla maksettu siinä vaiheessa kun yritys rekisteröidään.
Stockmann

Osakeyhtiön lopettaminen on raskainta:
Tavallinen tapa lopettaa osakeyhtiö on selvitystilamenettely. Menettely on monivaiheinen. Pelkällä kaupparekisteriin ilmoittamisella ei osakeyhtiötä saa lopetetuksi.
Osakeyhtiö voidaan lopettaa eli yhtiö voi purkautua seuraavien menettelyjen kautta:
  • selvitystila yhtiökokouksen päätöksellä,
  • sulautuminen,
  • jakautuminen,
  • konkurssi,
  • rekisteristä poistaminen tai viranomaisen määräämä selvitystila.
Tästä osakeyhtiön lopettaminen -osiosta löytyvät vasemman valikon kautta ohjeet selvitystilaan, konkurssiin ja rekisteristä poistamiseen liittyen. Sulautumiseen ja jakautumiseen liittyvät ohjeet löytyvät osakeyhtiön muutokset -osiosta.


Fest Media FM Oy
Osuuskunta on useamman toimijan yhteisyritys. Esim. osuuskaupat (asiakasomistajuus) ovat esimerkkiä osuuskunnasta. Osuuskunnan osakkaat maksavat osuuspääomaa ja saavat sille sitten korkoa. Yksityshenkilöiden osuuskuntia on usein. esim. käsityöyrittäjillä, jotka muodostavat osuuskunnan ja myyvät tuotteitaan jostakin kiinteästä liiketoimintapaikasta käsin.
Rakenteeltain kevyin on ns. toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja. Y3-lomakkeen täyttäminen 65 euron rekisteröimismaksu ja olet yrittäjä. Tämä yritysmuoto sopii yksinyrittäjälle, yrittäjälle jonka toiminta ei vaadi alkuvaiheessa suuria investointia, yrittäjyys on osa-aikaista, sivutoimista tai muuten pienimuotoista. Byrokratialtaan pienin. Yrittäjä vastaa kaikesta yrityksensä sitoumuksista koko omaisuudellaan.

Tietoa yrittäjyydestä löydät esim. Yrittäjät.fi-sivustolta.

http://www.yrittajat.fi/File/cdd65af5-2776-47d1-b3d1-24d6ecc0afd1/2_liity_311x100px.jpg

Perustamisasioissa apua ja neuvoja on mahdollisuus saada mm. Uusyrityskeskuksista, ELY- keskuksista ja YritysSuomi -sivustolta.

Comments