Minustako sijoittaja?

Kuva Margit Mannila 

Opiskelijat kyselevät aina silloin tällöin vinkkejä sijoittamiseen. Opettaja ei välttämättä ole muutenkaan paras neuvonantaja sijoitusasioissa vaikka olisikin sattumalta onnistunut monistamaan sijoittamansa summat. Hmm... ja vaikka olen joskus työskennellyt sijoittamisen parissa, en katso että sijoitusneuvonta kuuluu toimenkuvaani, sillä sijoittaminen on kuitenkin käytännössä vähän sellainen asia, että se pitää opetella itse. Siitä pitää ensinnäkin olla kiinnostunut ja nähtävä vaivaa asioiden oppimiseen. Lisäksi on pohdittava millainen sijoittaminen sopii itselle, mitä tavoittelee ja on lisäksi ymmärrettävä se, että voi olla ettei sijoitus tuotakaan, vaan koko sijoitettu pääoma katoaa taivaan tuuliin (Ranta-aho 2016, 24). Joten toivottavasti,  jokainen ymmärtää että sijoittamisen liittyy aina riski. Älä sijoita enemmän kuin kykenet kohtuudella menettämään. Velkavivun käyttö tulee ajankohtaiseksi yleensä vasta siinä vaiheessa kun sinulla on jo enemmän kokemusta ja ymmärrystä aiheesta. 

Sijoittamisen haastavuudesta  kertoo FIM:in sivustolla 28.1.2016 ollut toteamus "Sijoitusvuosi 2016 on käynnistynyt historiallisestikin katsoen poikkeuksellisen heikosti. Yhtä nopea ensimmäisten päivien lasku nähtiin Yhdysvaltain Dow Jones Industrials -osakemarkkinaindeksissä viimeksi vuonna 1897."

Osta halvalla myy kalliilla
Aivan aluksi voi tietenkin todeta että sijoittamisen ideana on osta halvalla myydä kalliilla. Toinen perussääntö on, älä yritä puristaa kurssinoususta kaikkea mahdollista irti, vaan poistu ajoissa tai pidä sitten laskun (lasku tulee aina varmasti) jälkeen osaketta niin kauan, että se on plussalla.

Osallistu koulutuksiin
Sijoittamiseen järjestetään erilaisia tilaisuuksia. Etenkin jos asuu pääkaupunkiseudulla on todella hyvät mahdollisuudet osallistu jatkuvasti jonkun asiantuntijatahon järjestämiin sijoittamisen tilaisuuksiin.

Lue sijoittamisesta
Sijoittamisesta on kirjoitettu hyllymetreittäin kirjoja. Esimerkiksi Juha-Pekka Kallunki, Minna Martikainen ja Jaakko Niemelä (2012) julkaisivat Talentumin kustantamana kirjan Ammattimainen sijoittaminen ja samana vuonna kokoonpanolla Kallunki & Niemelä (2012) Osakkeen arvonnousu-onnistunut sijoituspäätös. 

Onneen ei ole oikotietä
Sijoittamisessa, kuten ei missään muussakaan asiassa, ole oikotietä onneen. Sinun on oltava itse aktiivinen ja opiskeltava aihetta ja tutustuttava sijoituskohteisiin. Niin kaikki muutkin sijoittavat ovat tehneet ja jatkuvasti tekevät. 

Tutustu ammattilaisten analyyseihin ja yritysten sivustoihin
Pankkien ja sijoitusyhtiöiden analyytikot kirjoittelevat analyysejä yrityksistä, laskevat vertailulukuja ja yritysten omilla sivuistoilla on paljon tietoa aiheeseen liittyen. Esimerkiksi Keskolla on erittäin sijoittajaystävälliset sivut. 

Tee itsellesi selväksi, mitä tavoittelet
Ensiksi kannattaa tehdä itselleen selväksi mitä tavoittelee ja millaisiin instrumentteihin sijoittaa. Oletko riskinottaja vai haluatko vakaata tuottoa tai vain säilyttää sijoituksesi arvon. SMART-kriteerit antavat hyvän pohjan sijoitussuunnitelmallesi. SMART tulee sanoista
 • Specific – target a specific area for improvement. (Selkeä ja kiteytetty tavoite)
 • Measurable – quantify or at least suggest an indicator of progress. (Mitattavissa oleva)
 • Assignable – specify who will do it. (Saavutettavissa oleva)
 • Realistic – state what results can realistically be achieved, given available resources. (Relevantti, tavoitteita edistävä)
 • Time-related – specify when the result(s) can be achieved (Aikaan sidottu, selkeä aikataulu) (Haughey 1.1.2017.)Kuinka aloitat sijoittamisen
Sijoittamisen alkuun pääset avaamalla arvo-osuustilin.

Arvo-osuustilistä todetaan esim. Nordnetin (tarjoaa arvo-osuustilejä) seuraavasti:
Pääset sijoittamisessa helposti alkuun avaamalla maksuttoman osake- ja rahastosalkun eli arvo-osuustilin Nordnetiin. Avattuasi arvo-osuustilin voit käydä kauppaa arvopapereilla kuten osakkeilla, warranteilla ja optioilla sekä säästää rahastoihin ja ETF:iin omatoimisesti netissä. 

Tutustu tunnuslukuihin (28.3.2018). Opettele ymmärtämään niistä keskeisimmät. Kaikkea ei tarvitse osata ja ymmärtää, mutta keskeisimmistä on hyvä olla hajulla.  P/E luku lienee yksi seuratuimmista tunnusluvuista. Se on helppoa laskea ja  (näennäisen) helppo ymmärtää. Lyhyesti sanottuna
P/E-luku  kertoo siitä, kuinka nopeasti saadaan sijoitettu pääoma takaisin. Siis noin pääpiirteissään. Tosin tämänkään luku ja sen tulkinta ei ole ihan näin yksinkertainen. Kannattaa esimerkiksi lukaista Talouselämästä Taru Taipaleen (2009/2015) kirjoittama artikkeli, joka on otsikoitu P/E luku vie sijoittajan harhaan.  (11.2.2017) tai nimimerkki Random Walkerin (2016) kirjoittama juttu Mitä P/E -luku oikeasti kertoo? (15.11.201

Toinen tunnusluku, joka esiintyy usein sijoittajien puheissa on volatiliteetti, jota kutsutaan myös heilunnaksi (riski).   Sijoitustieto.fi-sivustolla sanotaan, että volatiliteetti ilmoittaa rahoitusinstrumentin hintavaihtelun voimakkuuden tietyltä ajanjaksolta ja mittaa instrumentin hintavaihtelun epävarmuutta, eli riskiä. Mitä korkeampi volatiliteetin arvo on, sitä voimakkaammin instrumentin hinta vaihtelee päivästä toiseen.

Maksuvalmiutta (likviditeettiä)  tarkastellaan yleensä current ration ja quick ration käsitteiden avulla.
Balance Consultingin Tunnuslukuoppaan mukaan Current ratio mittaa yrityksen maksuvalmiutta ja rahoituspuskuria tilinpäätöshetkellä. Luvun ideana on verrata nopeasti rahaksi muutettavien erien suhdetta lyhytaikaisiin velkoihin. Maksuvalmiudella tarkoitetaan yrityksen kykyä selviytyä maksuistaan ajallaan ja edullisimmalla tavalla. Hyvää maksuvalmiudesta kertoo mm. kassa-alennusten hyödyntäminen, kun taas heikosta maksuvalmiudesta kielivät maksuhäiriöt, erääntyneet maksut ja viivästyskorot. (Blance Consulting/current ratio 11.2.2017.)

Vastaavasti Quick ratio tai happotesti, kuten sitä tavanomaisesti kutsutaan, mittaa yrityksen kykyä selviytyä lyhytaikaisista veloistaan nopeasti rahaksi muutettavilla omaisuuserillään. Tunnusluku mittaa yrityksen kassavalmiutta ja rahoituspuskurien tilaa. Yrityksen rahoituspuskurit eivät saa olla liian pienet, sillä tällöin yrityksellä ei ole käytettävissä varoja mahdollisiin yllättäviin menoihin. (Balance Consulting/quick ratio 11.2.2017.) Tämä ajatus rahoituspuskureista pätee muuten sitten ihan sinun ja minun henkilökohtaiseen talouteenkin.

Mihin sijoittaa?
Mahdollisuuksia sijoittaa on useampia. Perinteinen ja matalariskinen tapa ovat pankkitalletukset. Pankkitalletuksille maksetaan yleensä korkoa. Tosin nykyisin korot ovat hyvin pieniä tai niitä ei ole ollenkaan. (Talletuskorkovertailu. 11.2.2017)

Rahastot sopivat niille, jotka eivät itse jaksa perehtyä sijoittamisen saloihin. Rahastosijoittaja antaa varansa sijoitusalan ammattilaisen käsiin. Ammattilainen saa työstään palkkaa kävi sijoituksille hyvin tai huonosti. Rahat eivät ole hänen omiaan ja välttämättä hän ei miellä niitä jonkun omaisuudeksi, vaan työvälineeksi, joilla saattaa tulla voittoa tai tappiota.

Asuntosijoittaminen kannattaa, jos pystyt hankkimaan asunnon suhteellisen edullisesti, saat siihen hyvän vuokralaisen ja asunto on vieläpä paikasta, jossa on työpaikkoja ja muuta aktiivista toimintaa, kuten yliopisto ja korkeakoulu. Yleensä myös asunnon arvo nousee tällaisilla paikkakunnilla. Pienissä kaupungeissa tärkeää on arvonnousun kannalta kuitenkin sijainti, sijainti, sijainti. Yli kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitsevat asunnot ovat pienillä paikkakkunnilla yleensä periferiassa ja niiden arvonnousu ei kulje ollenkaan samaa tahtia (ydin)keskusta-asuntojen kanssa. Käytännössä asunnoilla on kuitenkin aina jonkilainen arvo. Ihmisen on asuttava jossakin ja kasvualueilla tulee yleensä arvonnousua myös pääomalle vuoratulojen lisäksi.

Asuntosijoittamiseenkin on tarjolla rahastoja. Ks. esim. Kauppalehden artikkeli aiheesta (11.2.2017).

Sijoittaa voi myös metsään tai maahan.


Sijoittamisen säännöstä
 • opiskele sijoittamisesta niin paljon kuin mahdollista
 • opettele ymmärtämään eri sijoitusinstrumenttien riskejä
 • mieti (realistisesti) paljonko pystyt menettämään niin, että taloutesi ei kaadu (täysin)
 • mieti paljonko pystyt kestämään ylipäätään riskiä ja  epävarmuutta menettämättä yöuniasi
 • tutustu sijoittamiisi yhtiöihin
 • kuuntele asiantuntijoita, mutta tee kuitenkin omat johtopäätöksesi. Olet vastuussa itse sijoittamistasi varoista.
 • harjoittele pienillä summilla
 • keskity muutamiin yhtiöihin
 • suurempi riski-pääsääntöisesti suurempi tuotto pitkällä aikavälillä
 • seuraa osakekursseja
 • analysoi osakkeiden tuottoja. Muista, että yritys ei todellakaan aina tuota voittoa tai se ei välttämättä maksa osikoa, vaikka tuottaisikin voittoa. 
 • varo kuitenkin osinkoansaa. 
 • tärkeintä on aloittaa.
 • ymmärrä, että voi käydä myös niin, ettet koskaan saa sijoittamaasi pääomaa takaisin saati tuottoa sijoituksellesi.

Harjoittele sijoittamista
Jos olet epävarma ja et oikein hahmota, miten osakemarkkinat toimivat, voit harjoitella sijoittamista leikkirahalla Kauppalehden Oma salkku -sivustolla. Lue sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta ja liity Osakesäästäjien keskusliittoon.

Sitten kun olet sijoitellut, saatat haistaa esimerkiksi  alihinnoitellun listautumisannin (initial public offering, IPO).

Lähteet ja lukemisto
Arvo-osuustili. Wikipedia. (28.1.2016).

Arvopaperi. (7.3.2017). Sijoittamiseen keskittyvä sivusto lehdessä. Samannimisen lehden sivusto.

Asunnot, kiinteistöt ja metsä sijoituskohteena. Sijoitus.org.  (28.1.2016).

Asuntosijoittaminen on yksi tapa yrittää. (28.1.2016).

Balance Consulting. Tunnuslukuopas. (28.1.2016).

Doran, G. T. (1981). "There's a S.M.A.R.T. way to write management's goals and objectives". Management Review. AMA FORUM. 70 (11): 35–36. (1.1.2017.)

Euroclear. (ent. Arvopaperikeskus). (28.1.2016).

FIM. (28.1.2016).


Finanssivalvonta. (3.3.2017).

First North. Kauppapaikka osakkeille. (16.3.2016).

Fixura. (3.3.2017).

Haughan, Duncan. (2014). A Brief History of Smart Goals. (1.1.2017). 

Kauppalehti. (28.1.2016).

Kauppalehti. Oma salkku. (16.3.2016).

Kallunki, Juha-Pekka, Martikainen, Minna & Niemelä, Jaakko. (2012), Ammattimainen sijoittaminen. Talentum. Helsinki.

Kallunki, Juha-Pekka & Niemelä, Jaakko. (2012).  Osakkeen arvonnousu-onnistunut sijoituspäätös. Talentum. Helsinki.

Kankare, Ilkka. Resurssiviisaat tavoitteet. (1.1.2017). 

Kesko. Sijoittaja. (28.1.2016).

Niemelä, Jaakko E. (1999). Assessment of capital adequacy in the banking sector: The BIS ratio vs. an alternative multivariate approach. Ph.D. dissertation Acta Wasaensia 68, Business Administration 26. (28.1.2016).

Nordnet. (28.1.2016).

Oma salkku. Kauppalehti. (20.1.2016).

Osakesäästäjien keskusliitto. Yhdistys sijoittamisesta kiinnostuneille. (16.3.2016).

Privanet. Noteeramaattomien osakkeiden välitystä. (16.3.2016).

Puttonen, Vesa. (2015). Sijoittajan 7 kuolemansyntiä-vältä näitä viimeiseen asti. Kauppalehti. (9.6.2016). 

Pörssisäätiö. (3.3.2017).
- sanastoa

Random Walker. (2016) Mitä P/E-luku oikeasti kertoo? Blogikirjoitus. (15.11.2017).

Ranta-aho, Helena. (2016). Etsi kirkkaimmat osikotähdet.  Talouselämä 2016(69), 24-29. (28.1.2016).
Sijoitustieto. (9.6.2016).

Taipale, Taru (2009). P/E -luku vie sijoittajan harhaan. Kirjoitus päivitetty 2015. (11.2.2017)


Edit 
28.3.2018
15.11.2017
21.3.2017
7.3.2017.
3.3.2017
1.1.2017
9.6.2017
16.3.2016
28.1.2016
20.1.2016

Comments