Vispilänkauppoja 2010
Margit Mannila
Margit Mannila
Aloitin joulukuussa 2006 blogin otsikolla Perheyrittäjyys.Ongelmat ensimmäisen blogipohjan toiminnassa saivat minut harkitsemaan blogin tietojen siirtämistä toiseen ympäristöön.
Alkuperäinen aloitus, julkaistu 13.12.2006
Miksi blogi?
Olen pohtinut mielekästä tapaa säilyttää tutkimusta tehdessäni löytämäni lähteitä, sillä Bookmarks-valikko omalla koneella ei tunnu oikein toimivalta ratkaisulta lähdemäärän kasvaessa jatkuvasti. Havahduin konkreettisesti tähän asiaan kuluvan syksyn aikana vaihtaessani työpaikkaa. Jouduin toteamaan, että en ehdi, enkä jaksa siirtää kaikkia työnantajani verkkosivuille keräämiäni tai työkoneelleni bookmarks-valikkoon säilöämiäni sivustoja. Puhumattakaan erilaisista tiivistelmistä, joita olen kirjoitellut vuosien saatossa. Tästä syystä ajattelin ryhtyä vähitellen keräämään tänne oman tutkimusalani ja kiinnostukseni mukaisia linkkejä, lähdeluetteloita yms. tieteellistä tai tieteen tekemisessä hyödyllistä aineistoa.
Tutkimusalastani ja tutkimusintressistäni
Työskentelin tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston Taloustieteellisessä tiedekunnassa, joka on nykyisin nimeltään Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu. Tutkijan roolista käsin olen ollut erityisen kiinnostunut perheyritysten sukupolvenvaihdokseen liittyvästä problematiikasta. Tutkijoiden lisääntynyt kiinnostus, kauppatieteissä ja nimenomaan yrittäjyyden tutkimuksessa, on kohdistunut perheyritysten sukupolvenvaihdokseen ja toiminnan jatkumiseen viimeisten 20 vuoden aika. Aihe on toki tärkeä ja ajankohtainen. Vuosituhannen vaihtuessa puhuttiin jopa 50 000-60 000 yrityksestä, jotka ovat lähivuosina siirtymässä joko seuraavalle sukupolvelle tai kokonaan uudelle omistajalle.
Sukupolven- tai omistajanvaihdos on yksi ehkä kriittisimmistä tapahtumista yrityksen elinkaaren erilaisista siirtymistä. Yrityksen toiminnan jatkuminen on edellytys työpaikkojen pysyvyydelle, verotulojen vakaudelle ja sitä kautta koko yhteiskunnan hyvinvoinnille. Yritykset, yksilöt ja yhteiskunta tarvitsevat toisiaan. Tosin yritysten toimintaympäristö muuttuu niin hurjaa vauhtia, että siinä on vaikea pysyä mukana.
Nykyisissä työtehtävissäni, Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, pääpaino työtehtävissäni on yrittäjyyden opetuksessa sekä ohjauksessa.
Nykyisissä työtehtävissäni, Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, pääpaino työtehtävissäni on yrittäjyyden opetuksessa sekä ohjauksessa.
Tässä blogissa oleva aineisto
Tässä blogissa oleva aineisto ei välttämättä ole tieteellisestä/tutkimuksellisesta näkökulmasta ihan ajantasaista tai relevanttia. Linkki saattaa päätyä listoilleni jonkun pienen asian takia. Esimerkiksi linkissä mainittu yritys sopii tutkittavaksi, linkissä on joku viittaus johonkin tutkimukseen tai jotakin muuta omasta näkökulmastani säilyttämisen arvoista. Ts. linkin tieteellinen arvo ja akateeminen laatu voi olla olematon. Vastuu tekstin tieteellisydestä ja sisällön laadusta on aina sen lainaajalla/käyttäjällä/kirjoittajalla itsellään. Jos siis viittaat johonkin tässä blogissa viitattuun lähteeseen, älä tee sitä siksi, että se on tällä sivulla ja sivuja pitää akateeminen ihminen, vaan arvioi sen tieteellinen laatu ja painoarvo itse. Lähteen tieteellisestä painoarvosta voi päätellä yleensä jotakin mm. siinä käytetyistä lähteistä, niiden kirjoittajista ja lähteiden tuoreudesta.
Julkaistuja tekstejä on yli 1200 (tilanne 5.6.2023). Luonnollisestikaan sellaisen julkaisumäärän linkkilistaa ei pysty pitämään ajantasaisena. Siksi toivonkin, että lukija huomauttaisi kommenttikenttään toimimattomasta linkistä.
Asialliset kommentit ja linkkivinkit ovat erittäin tervetulleita. Oman yrityksen mainostamiseen liittyviä kommentteja en julkaise.
(Edit 5.6.2023)
Perheyrittäjyys jonka tekijä on Margit Mannila on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.