Yrittäjiä huiputettu Y-tunnuksilla

Yrittäjiä huiputettu Y-tunnuksilla

Aidon Y-tunnuksen antaa Patentti ja rekisterihallitus, verovirasto, ELY-keskus tai maistraatti, kun ilmoitus kirjataan yritys- ja yhteisötietojärjestelmään

Poliisi varoittaa yrittäjiä aiheettomista yritysrekisterimaksuista. Aiheettomia laskuja on lähetty ympäri Suomen ja Oulun seudulla puolenkymmentä.

Y-tunnus

Yritys- ja yhteisötunnus on viranomaisten yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Se on korvannut aiemmin käytössä olleen kaupparekisterinumeron, säätiörekisterinumeron ja LY-tunnuksen. Yritys- ja yhteisötunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki eli se on muotoa 1234567-8.

Laiton myynti tapahtuu siten, että myyjä soittaa yrittäjälle ja ilmoittaa, että yrittäjien Y-tunnuksesta pitäisi maksaa pakollinen maksu. Yhteydenoton jälkeen Suomen Backup Invest Oy lähettää yritykselle noin 300 euron laskun.

Todellisuudessa Y-tunnuksen antaa PRH, verovirasto, ELY-keskus tai maistraatti heti, kun ilmoitus kirjataan yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Tunnuksen näkee Patentti- ja rekisterihallituksen ja verohallinnon yhteisestä tietopalvelusta Internetistä

Poliisi muistuttaa, että jos yritykseen on tullut tämänkaltainen lasku, on se perusteeton, eikä sitä pidä mennä maksamaan. Yrityksiä joihin lasku on tullut, pyydetään ottamaan yhteys lähimpään poliisilaitokseen ja tekemään tapauksen johdosta rikosilmoitus.

YLE Oulu

Comments