Kuva Margit Mannila
Tämä vanha ja kulunut sanonta, että kuolleella hevosella ei voi ratsastaa, palautui mieleeni, kun pohdimme tuttavan kanssa kehittymistä ja kehittämistä. Sanontaa on aika harvakseltaan käytetty suomalaisessa kontekstissa. Apu otsikoi vuonna 2006 EU-asioihin liittyvää juttuansa Kuolleella hevosella ratsastajat ja Iltalehden keskustelupalstalla Timo Soinin sanotaan ratsastavan kuolleella hevosella, kun hän on nostamassa Vistbackan ministeriksi. Uuninpankkopoika Saku Timonen otsikoi 2018 kirjoituksensa Kuolleella hevosella ratsastamisen taito (10.3.2019).
Myös Mikko Setälän blogissa Kissajohtaminen-Miten asiantuntijoita paimennetaan, sanonta nousee esiin kirjoituksessa Intiaaniviisautta hevosmiehille. (Mikko Setälä siteeraa Peter Druckeria, joka on verrannut asiantuntijoiden johtamista vaikeudeltaan kissojen paimentamiseen: "Minulla on aiheesta omakohtaista kokemusta niin asiantuntijana kuin asiantuntijoiden johtajanakin vuodesta 1983 alkaen. Tässä blogissa pohditaan asiantuntijoiden ja asiantuntijaorganisaatioiden olemusta sekä etsitään ratkaisumalleja ja käytännön toimintatapoja kissaorganisaatioiden avuksi."-Mikko Setälä)
You cant ride a dead horse on tosiaankin vanha sanonta (sen juuret lienevät antiikissa), joka kuvaa mainiosti tilannetta, jossa työkalu (hevosen tapauksessa on käytännössä kysymys kulkuvälineestä) on kärsinyt sellaisia vaurioita, että se ei toimintakuntoinen. Sanonnasta on kirjoitettu myös Billy Hoardista (= William Hoard) kertovassa blogissa, jotka on kirjoittanut Tom Prebble. Tätä kuolleen ratsun allegoriaa on käytetty hyväksi myös parisuhdeasioissa.
Miehen ja naisen ajattelun eroista (https://leaderonomics.com/business/are-you-riding-a-dead-horse 10.3.2019)
Miehen ja naisen ajattelun eroista (https://leaderonomics.com/business/are-you-riding-a-dead-horse 10.3.2019)
Yksi tunnetuimmista hevostarinoista, jossa käytetään hyväksi kuollutta hevosta, tosin tehtyä sellaista, on antiikin tarju Troijan sodasta. Tarun mukaan Troijaan vietiin lahjaksi ja sovinnon merkiksi iso hevonen, jonka sisälle oli piilotettu sotilaita (ns. Troijan hevonen,) jonka avulla pystyttiin valtaamaan Trjoijan kaupunki. Tietokonevirus kantaa samaa nimeä. Haittaohjelma ryömii tietokoneeseen jonkun ihan tavallisen tiedoston oheistuotteena, pyytämättä ja kysymättä.
Ehkäpä myös joitakin yritysten nurkanvaltausoperaatiota voitaneen pitää yhtenä esimerkkinä tällaisestä Troijan hevonen-operaatiosta. Laitetaan omat miehet asialle ja ostetaan enemmistö osakkeista ja pistetään kilpaileva yritys matalaksi näennäisen kumppanuuden ja yhteistyön avulla.
Kuolleella hevosella ratsastamisesta tehtyjä kalvosarjoja: http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/819952
(10.3.2019).
(10.3.2019).
Käytännössä lienee niin, että kun havaitsee hevosensa olevan huonossa hapessa, on paras laskeutua mahdollisimman nopeasti satulasta. "When you discover that you are riding a dead horse, the best strategy is to dismount." (10.3.2019) Vaikka jotkut uskaltautuvat antamaan ohjeita kyllä tällaisessakin tilanteessa. (esim. 25 ways to ride a dead horse 10.3.2019)
Edit
10.3.2019
10.3.2019
Comments