Uskalla epäonnistua

Positiivareiden sivustolla oli 1.2.2012 seuraavanlainen tarina, joka oli otsikoitu Säästä keuhkojasi. Tarinan on kirjoittanut Veera Nieminen.
"Älä koskaan anna periksi. Mutta jos tapa, jolla päämäärääsi pyrit, ei kerta kaikkiaan ole oikea, vaihda sitä. Raja periksi antamattomuuden ja jääräpäisyyden välillä on ohut ja epäselvä. Toiset puhaltavat vuositolkulla ilmaa rikkinäiseen ilmapalloon saadakseen sen täyteen. Mitä kauemmin olet jo puhaltanut, sitä vaikeampi sinun on myöntää, että ehkä ratkaisumallisi on väärä. Ehkä sinun pitäisi ostaa uusi pallo. Mutta oltuasi uskollinen vanhalle rikkinäiselle pallollesi monta vuotta, koet epäonnistuvasi, jos vaihdat sen uuteen.
Todellisuudessa se, että myöntää olleensa väärässä ja uskaltaa aloittaa alusta ei ole epäonnistumisen, vaan onnistumisen lähtökohta.

Kaikkea ei aina saa korjattua. Joskus jokin asia elämässäsi on hajalla kuin ilmapallo, etkä saa puhallettua sitä kuntoon. Joskus täytyy luopua vanhasta ja aloittaa alusta. Pään hakkaaminen toistuvasti samaan seinään ei ole urheutta, se on tyhmyyttä.
Mieti kummalla puolella rajaa seisot."

-Veera Nieminen


Tarina on hyvä. Se sopii ohjeeksi moneen tilanteeseen. Monikohan meistä on omassa elämässään törmännyt tällaiseen "rikkinäisen pallon" ongelmaan? Uskallan epäillä, että ne ovat vähemmistössä, joilla ei ole lainkaan tällaisia kokemuksia. Meille on itsekullekin käynyt niin, että olemme toivoneet kovasti jonkun meille tärkeän asian onnistumista. Sitten kun olemme tulleet tilanteeseen ja huomanneet, että asiat eivät taidakaan mennä aivan sillä tavalla, mitä olemme suunnitelleet ja kuvitelleet, rupeamme ylläpitämään toivoa epätoivon keskellä.Takerrumme kiinni unelmaamme, emmekä uskalla päästää irti ja antaa elämän viedä.

Irti päästäminen on nimittäin avain uuteen. Toki epävarmuuden sietäminen tekee kipeää, mutta sen sijaan, että tuhlaa energiaa toivottomaan tapaukseen, tuotteeseen, työpaikkaan tai ihmissuhteeseen, kannattaa kääriä hihat ja ryhtyä töihin. Todennäköisesti on hyödyllistä tehdä tilanneanalyysi: mikä meni pieleen ja miksi. Olisiko jotakin voitu tehdä toisin, miten se olisi ehkä muuttanut asioiden kulkua. Sitten on parasta suunnata eteenpäin.

Epäonnistuminen on ihmisen elämässä normaali asia. Tekevälle sattuu. Pieleen menneitä asioita ei kannata pelätä, eikä asioita jättää tekemättä sen takia, että niihin liittyy riski epäonnistua. Virheistä oppii, jos niistä on malttia ottaa opikseen. Epäonnistumisesta syntyy usein jotakin uutta. Jos ajattelee vaikka sitä, miten monet keksinnöt ovat syntyneet, niin niiden takana on lukemattomia työtunteja ja useita epäonnistumisia.

Opiskelijan epäonnistumisille on yleensä löydettävissä aika yksinkertainen syy: motivaation puute. Sitä voidaan kutsua myös laiskuudeksi. Harva epäonnistuminen johtuu nimittäin kyvyttömyydestä. Harjoittelu tekee mestarin ja mitä haastavampi asia, sitä enemmän siihen yleensä joutuu satsaamaan. Kuten jo edellä mainittiin, monet keksinnöt ovat syntyneet osin vahingossa, jotkut ovat vaatineet määrätietoista tutkimusta ja tuotekehisystä ja yleensä aina silti sattumalla on ollut sormensa pelissä. Kun Thomas Alva Edison (Wikipedia, in English) keksi hehkulampun, ei se käynyt ihan käden käänteessä.

Käytännössä suurin osa asioista vaatii hyviä istumalihaksia ja tavoitteellisuutta. Elämänkokemuksestakaan ei ole yleensä haittaa. Arkisissa epäonnistumisissa ei ole yleensä kysymys ihmishengistä. (Murphyn laki Tieteen kuvalehti)

Muutosvastarinta ja takertuminen menneeseen nimittäin saattaa johtaa epäonnistumisen kierteeseen. Tuntenemme lauseen, että tämä asia on aina ennenkin tehty näin.

Comments