Keskustelimme menneen lukukauden aikana jälleen yhdellä yrittäjyyden oppitunnilla jälleen saduista. Erään toisen ryhmän kanssa puhuimme saduista yrittäjyyden kurssilla marraskuussa (2011) Hiiri kissalla räätälinä ja Keisarin uudet vaatteet. Tällä kerralla puheena oli satu Korppi ja kettu.
Kanawa 1845 - Korppi ja Kettu
Suuri saalis suussa, lensi kerran korppi hongan oksalle syömään. Kettu sen keksittyä juoksi saman hongan juurelle, ja vesillä suin katsellen korpin saalista mietti nyt viekkautta.O! sinä valkea lintu, lausui hän korpille; kuinka kauniit ovat sinun höyhenesi; kuinka suloinen on myös äänesi. Kun sinä laulat, niin se käypi oikein sydäntä myöten. Anna nyt kuulla suloista lauluasi että rintani riemastuisi siitä.Korppi sen kuultua ajatteli: Ei se syyttä minua kiitä. Kuultuaan siis nyt lauluni.Niin aukaisi korppi suunsa ja alkoi rääkyä minkä jaksoi. Mutta saalis putosi suustansa, ja kettu sen tempasi käpälihinsä sanoen: Tukkea suusi hurja, sinun äänesi on kehnompi karhun kiljuntaa.
-
Joka kiitosta kuuntelee se petetään.
Lähde: http://suometar.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55504-kanawa-1845-02-22-korppi-ja-kettu
Sadut ovat tiivistettyjä ja mieleenpainuvasti kerrottuja kansanviisauksia, joilla on jaettu jälkipolville hiljaista tietoa. Niille on ominaista se, että niissä on konkreettinen opetus. Tai ehkä niillä on ollut kaksi tehtävää: toisaalta siis jakaa tuota hiljaista tietoa ja hoksauttaa kuulija huomaamaan yhteiskunnassa vallitsevia käyttäytymiskoodeja (opetustehtävä) ja toisaalta niiden tehtävä on ollut viihdyttää (viihdyttämistehtävä).
Mikä on sinua busineksestä eniten opettanut satu?
Comments