HelsinginSanomissa oli Anna von Hertzenin kirjoittama juttu miljoonaperijöistä otsikolla : Miltä miljoonaperintö oikeasti tuntuu? Jutussa "Tommi" ja Niclas Ahlström kertovat, miltä tuntuu olla rikas.
Tommi on perinyt omaisuutensa. Aluksi Tommi kysyi lainaa pankista verovelkansa maksuun. Sieltä ei apua tullut, joten Tommi hankki hyvän kirjanpitäjän, perusti yrityksen ja alkoi käydä verotukseen ja kirjanpitoon liittyvillä kursseilla. Hän selvisi perintöverostaan hakkauttamalla metsää ja saamalla taloudellista apua pariskunnalta, jonka hän peri.
"Kesti kaksi vuotta selvitä veroista. Olin aivan pihalla ensimmäisen vuoden, ja ostin ruokaa tarjouksesta, koska rahat olivat niin tiukassa."
Mutta miksi et voinut myydä asuntojasi?
"Ei se ole niin yksinkertaista, että laitat asunnon tänään myyntiin ja viet huomenna rahat pankkiin. Kiinteistöihin piti tutustua, ja asunnoissa oli pitkäaikaisia, uskollisia vuokralaisia, joita ei voinut heittää ulos."
"Perintöön liittyy hirveän iso vastuu, koska yritys on rakennettu kovalla työllä. Sitä pitää arvostaa ja vaalia. Minuun kohdistuvat suuret odotukset, koska minun pitää huolehtia, että perintö siirtyy seuraaville sukupolville", Ahlström sanoo.
Molemmat korostavat vastuuta. Ahlström sanoo, että perintöä pitää vaalia ja arvostaa ja huolehtia siitä, että se siirtyy seuraavalle sukupolvelle. Tommi taas mainitsee, että on vastuussa niistä ihmisistä, joita asia koskee. Tässä tapauksessa uskollisista vuokralaisista.
Ns. vanha raha (useissa sukupolvissa siirtynyt varallisuus) ei näy välttämättä päällepäin. Vanhan rahan omistaja tietää, että raha ei kasva puussa eikä sitä voi tuhlata holtittomasti, vaan siitä on huolehdittava ja se on sijoitettava niin, että peruspääoma säilyy.
"Isoimmat rikkaudet ovat Ahlströmin mukaan ihmissuhteissa ja siinä, että tekee sitä, mitä rakastaa.
"Jotkut sanovat, että kunhan saavutan unelmaduunin tai -auton, niin olen onnellinen. Mutta kun saa haluamansa, niin kohta haluaa jo jotain muuta. Tyhjyys ei täyty. Onni tulee aivan muista jutuista."
Vanhalle rahalle vastakohta on nousukas. Nousukas-sanaa käytetään halventavassa merkityksessä henkilöstä, jonka varallisuus, yhteiskunnallinen asema tai maine on nopeassa ajassa huomattavasti kohentunut, mutta joka ei saa osakseen samaa kunnioitusta ja arvostusta kuin muut tässä asemassa olevat. (Wiktionary). Nousukasmaisen käytöksen tunnistaa siitä, että rikastumista pitää näyttää ulkopuolisille esim. ostamalla mahdollisimman kallis auto, asunto sellaiselta aluelta, johon ei muuten olisi koskaan ollut varaa jne..
Muistissa on Kaurismäen Whalroosille lataama nousukas-kommentti.
Nikke Nousukas -sarjakuva
Ks. Myös
Fiskars: Vanha raha kantoi. Talouselämä. 2001.
Lassila Anni (2014) Vanha raha näkyy yhä kivitaloissa Helsingin keskustassa. HelsinginSanomat (6.12.2014)
Wihuri Elina (2007) Nokian ja rahan vanha yhteys. Kotimaisten kielten keskus.
Comments