Opiskelijoiden ajatuksia ja oivalluksia yrittäjyydestä ja yritysoikeudesta 2015-2016



Lukuvuonna 2015-2016 luettuja ajatuksia yrittäjyydestä ja yritysoikeudesta. Joukossa on todellisia helmiä, joissa opiskelija on oivaltanut lukemastaan tekstistä asioita ja tuonut ne kypsän reflektoivasti esiin loppupäätelmissä.

Se mihin pitäisi kiinnittää huomiota, on kieli. Korkeakoulussa tehtävät tulisi kirjoittaa hyvällä yleiskielellä. Tosin tämän suhteen en ole ollut ihan 100 % tiukka näissä ihan ensimmäisissä tehtävässä. Paljon on katseltu läpi sormien ja luotettu siihen, että kyllä opiskelija oivaltaa. Ja suurin osa on hienosti oivaltanutkin, että kirjoitustyyleillä on huomattavia eroja. On eri asia kirjoittaa vapaamuotoinen aine kuin akateeminen teksti.



Kohti huomista

Edessä on sata ovea,
tuhat tietä.
Valitse sydämelläsi,
punnitse tunteella,
käytä hiven järkeä.

Jos erehdyt,
uskalla itkeä,
uskalla nauraa,
uskalla muuttaa suuntaa.

Ei mikään kasva ilman vettä,
ei ihminen kypsy kyynelittä.

Mutta silti odota parasta,
äläkä pelkää pahinta,
niin saat mitä sydämesi halajaa.
Runon lähde Positiivarit (23.5.2016).



Tässä lukuvuonna 2015-2016 saatua palautetta ja oppimisen oivalluksia joita kursseilla on tullut. Osa on rohkeasti lähtenyt kohti tuntematonta, ottanut asiat haltuun ja edennyt urallaan. Se tuntuu hienolta.


Yleistä blogista

Blogisi oli huikea, innovatiivinen oppimisympäristö. Selkeää, helposti ymmärrettävää perustietoa taloudenhallinnasta, tätä kurkin varmasti jatkossakin! (Aikuisopiskelija, YAMK) 

Kiitos hyvästä kurssista sekä hyvästä blogista! (Aikuisopiskelija, YAMK)




Pääsy pois omalta mukavuusalueelta antoisinta

Tämän puolen vuoden aikana tällä kurssilla sekä muilla kursseillani olen itse päässyt pois omalta mukavuusalueeltani ja huomannut ettei se olekaan niin pelottavaa. Ennen en pitänyt yhtään esiintymisestä isoille ryhmille luokan edessä ja kyllä ne vieläkin jännittävät eivätkä ole lempipuuhaani. Olen kuitenkin yrittänyt parhaani, vaikka esiintyessäni olen hermostunut ja puhun liian nopeasti. Mukavuusalueen ulkopuolelle pääseminen on ehkä ollut antoisinta yrittäjyyden kurssilla. Kurssi ei kuitenkaan muuttanut käsitystäni yrittäjäksi ryhtymisestä, sillä se ei vieläkään kiinnosta. Olen kuitenkin tyytyväinen, että olen ollut avoimin mielin kurssia kohtaan, sillä asioista joita yrittäjyydestä olen oppinut auttaa minua varmasti jatkossa.




Olen myös oppinut ottamaan osaa tunneilla käytäviin keskusteluihin, joihin en aiemmissa opinnoissani antanut painoarvoa. Kurssilla on oppinut paljon muutakin hyödyllistä oppimisen kannalta kuin vain yrittäjyyttä. Kurssilla nimittäin oppi, kuinka suuri merkitys juuri keskusteluun osallistumisella on oppimisen kannalta tai ryhmätöiden teko ryhmässä. Aina joku opettaa itselle jotakin uutta jos vain on valmis ottamaan opin vastaan. (Nuoriso, liiketalous)


Pidä silmäta auki ja uskalla
Parhaimmassa tapauksessa yrittäjyys antaa yrittäjälle mahdollisuuksia toteuttamaan intohimoansa ja auttaa häntä tuntemaan itsensä tarpeelliseksi. Ennen kurssin alkamista ajattelin, että minusta ei ikinä voisi tulla yrittäjää, mutta nyt voisin hyvinkin ryhtyä yrittäjäksi sopivan liikeidean keksittyäni. Rupesin miettimään myös omia vahvuuksiani ja heikkouksiani jos ryhtyisin yrittäjäksi. Elämässä ei kannata koskaan sanoa lopullisesti ei millekään, vaan pitää silmät auki ja uskaltaa. (Nuori, liiketalous)


Odysseuksen aarre taisikin olla oikean vastauksen sijasta oikea kysymys


Minulla ei ollut ennen kurssia juuri minkäänlaista kokemusta yrittäjyydestä, sillä lähipiirissäni ei ole yrittäjiä. Kurssin aikana opin siis todella paljon. Lähes kaiken, minkä yrittäjyydestä tähän mennessä olen oppinut, olen saanut tietää muutaman viimeisen kuukauden aikana. Yrittäjyys on toisaalta palapeli, jota kukaan ei ikinä voi saada kokonaan valmiiksi. Minulla on kuitenkin nyt enemmän paloja kuin aiemmin ja pystyn hahmottamaan palapelistä jonkinlaisen kuvan. Yrittäjyyttä voi siis kuvailla monin tavoin. Joillekin se on elämäntapa, toisille palapeli ja kolmannelle matka. ”Odysseus löysi lopulta aarteen, mutta se oli toinen aarre kuin se, jota hän lähti etsimään. Joskus on parempi matkustaa kuin päästä perille.” (Pyykkö 2011, 330). Odysseuksen aarre taisikin olla oikean vastauksen sijasta oikea kysymys. (Nuoriso, liiketalous) Ope kommentoi: Tässä oikein hyvä oivallus! Tämä on juuri sellaista tekstiä, jota odotan oppimispäiväkirjalta. Oivalluksia, linkityksiä omiin kokemuksiin ja pohjana lukulistalta valittu teos, johon liitetään omia oivalluksia ja kokemuksia. Opiskelija on mielestäni hienosti oivaltanut  Odysseuksen aarteen syvemmän merkityksen. Aina ei ole tärkeää tietää "oikeaa" vastausta, vaan pitää olla kykyä kysyä oikeita kysymyksiä.


Hyvänlaatuinen väittely opettaa uutta
Yksi maailman parhaista tunteista on se, kun hyvän väittelyn lopuksi huomaan olleeni väärässä, on oppinut jotakin uutta. Hyvänlaatuista väittelyä tulisi pystyä käymään ryhmässä ilman että kukaan loukkaantuu tai ottaa siitä itseensä. (Nuoriso, liiketalous)
 
Arvokäyrä - opiskelu ennen tenttiä
Neljä kysymystä, jotka auttavat uuden arvokäyrän luomisessa ovat supistaminen, luominen, korostaminen ja poistaminen. (Kim & Mauborgne 2007, 51). Ajatellaan, että arvokäyränä on opiskelu ennen tenttiä. Lukiessa on supistettava tekstiä niin, että panostaa vaikeilta tuntuviin asioihin. Luominen tarkoittaa sitä, että luo mielikuvia itselle tai vaihtoehtoisesti luo itselle uuden opiskelutyylin. Korostaminen tarkoittaa ydinasian ymmärtämisen oleellisuutta. Poistamista tarkoittaa turhan tiedon kuten itsestään selvien asioiden lukematta jättämisen. (Nuoriso, liiketalous)


Nippelitiedon unohtaa, oivallus voi olla pysyvää
Yksi kohta Pyykön kirjasta jäi erityisesti mieleeni. Se sopii niin yrittäjän kuin minunkin tilanteeseen opiskelijana ammattikorkeakoulussa. ’’Jos luet hyvän kirjan, opit todennäköisesti jotain, mutta mitä muistat kirjasta vuoden päästä? Jos oivallat, että olet jonkinlainen, ja että yhdessä tilanteessa siitä on hyötyä, mutta toisessa taas haittaa, tämä oppi voi kantaa paljon enemmän hedelmää kuin tietotankkaus. Nippelitiedon unohtaa, oivallus voi olla pysyvää.’’ (Pyykkö 2011, 182) (Nuoriso, liiketalous)


Ajattelin suoritutua tästä mahdollisimman kviuttomasti
Alettuani kirjoittamaan tätä oppimispäiväkirjaa tavoitteenani oli suoriutua tästä mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti. Syvennyttyäni Sinisen meren strategiaan (Kim & Mauborgne) aloin ymmärtää tämän oppimispäiväkirjan tarkoitustakin paremmin. Yrityksen menestyminen on tutkimusta aivan samalla tavalla kuin tämän päiväkirjan kirjoittaminen. Yritetään oppia itsestä ja kyseisestä alasta uutta, meille tärkeää. Sitä ”tärkeää” pyritään hyödyntämään niin suuremman asiakasmäärän vakiinnuttami-sessa, kuin itsensä kehittämisessä. [...] Mielestäni Sinisen meren strategian luettuani, yritys pystyy luomaan sen ”onnen” itse. Strategia ei ole oikea, jos menestymisen yksi osa on kiinni onnesta. Oikealla strategialla yrityksellä on kädet koko ajan ratissa kiinni ja sattumat minimoidaan. Onni on väärä ilmaisu liike-elämässä. Minun mielestäni onni = sininen meri, joka on saavutettu kovalla työllä ja oikeista naruista vetelemällä. (Nuoriso, liiketalous.) Ope kommentoi: Tässä myös erittäin hieno oivallus, siitä mitä oppimispäiväkirjalla haetaan yrittäjyyden kurssilla. Ei siis ole tarkoitus kirjoitella pelkkää referaattia teoksesta, vaan nimenomanaan liittää teoria omiin kokemuksiin ja oivalluksiin. Eikä ole missään tapauksessa tarkoitus kirjoittaa luentopäiväkirjaa tai luetteloa siitä, mitä opettaja on milläkin tunnilla puhunut.





Kurssi antoi ymmärrystä
Kaiken rehellisyyden nimissä odotin kauhulla talousjohtamisen kurssin tehtäviä. Olen aina ollut huono numeroiden, vero -ja talousasioiden kanssa. Olen käyttänyt tehtävän teossa luotettavaksi kokemiani lähteitä ja sellaisia lähteitä, jotka ovat opettaneet minulle jotain. Olen myös vertaillut lähteiden sisältöä varmistuakseni tiedon oikeellisuudesta. Yllätyksekseni ole aikalailla hyvin pysynyt perässä, tämänkin kyseisen tehtävänannon kysymys; Miten luet tuloslaskelmaa ja tasetta?- avautui hyvin Talousverkon internet-sivuston kautta. (Aikuisopiskelija, YAMK)

Kurssin ansiota/syytä
Tein tehtävää oppiakseni jälleen uutta ja se todella toteutui tehtävän annon ja kurssin kautta. Sinun blogisi on tässä suurena apuna. Tästä suuri kiitos sinulle! Olen nyt työssäni ajautunut uuden kuntoutuskodin kustannussuunnitelman tekemiseen ja se on puhtaasti kurssin ansiota/syytä. Kun tiedän mistä puhutaan, osaan osallistua keskusteluun ja kuinka ollakaan olen osa suunnittelujoukkoa. Kurssi oli antoisa kaikkineen. Pidä jatkossakin lippuasi korkealla! (Aikuisopiskelija, YAMK)




Luo sininen meri kyseenalaistamalla kulttuureja
Kulttuurilla on vaikutus ihmisten ajatteluun eri tuotteista. Voisiko sinisen meren luoda kyseenalaistamalla kulttuureita? (Nuoriso, Liiketalous) Ope kommentoi: Wow, sanoo ope! Kun lukee tällaisia kommentteja, tuntee tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus!


Yrittäjähenkinen työntekijä
Alun perin olin hieman ehkä skeptinenkin kurssin suhteen. Mihin minä tarvitsen yrittäjyyden kurssia, eihän minusta yrittäjäksi olisi. Mieleni muuttui täysin tuntien aikana. Koen toki itseni enemmänkin jo aiemmin mainittuun yrittäjähenkiseksi työntekijäksi, joka mielellään tekee kaikkensa jotta yritys menestyisi, aivan kuten se olisi oma yritykseni jossa työskentelen.  (Nuoriso, Liiketalous)



Suosittelen yrittäjyyden kursseja
Tämä kurssi oli todella hyvä omasta mielestäni, koska en hirveästi vielä tiennyt yrittämisestä ja sain laajasti uutta tietoa tunneilta ja myös erilaisista tehtävistä. Nyt tiedän paljon enemmän yrittämisestä ja sen hienoista mahdollisuuksista. Suosittelen kaikille Yrittäjyyden kursseja, jos vähäänkään kiinnostaa yrittäminen. (Nuoriso, Liiketalous) 


Sellaista työtä jota haluaa
Ennen kurssia mielikuvani yrittäjyydestä oli varmasti samanlainen kuin monella muulla joka on tarkastellut asiaa vain kuulopuheiden ja tuttujen tarinoiden kautta. Kurssilla yrittäjyys on pilkottu moneen yksinkertaiseen palaan jotka on helppo sisäistää. Yrittäjyys ei tunnukaan enää pelottavalta möröltä joka tuottaa vain pitkiä työpäiviä ja harmaita hiuksia. Yrittäjyys on vastuullista työtä, oli alasi mikä tahansa. Mutta huolellisella suunnittelulla ja riskien huomioimisella yrittäjyys on parhaillaan palkitsevaa ja sen avulla jokainen saa tehdä juuri sellaista työtä kun haluaa. Olethan silloin oma herrasi. Kurssin ohella olen lukenut Sinisen meren strategia (Nuoriso, Liiketalous) 


Raha on valtaa - lypsä oikein 
Matkallani kohti kuluttajan ajatuksenjuoksun selvittämistä törmäsin yhä uudelleen samaan kysymykseen. "Mitä asiakas haluaa". Kaiveltuani mieleni sopukoita löysin yhden varman faktan - se riippuu. Mitä myydään, mille kohderyhmälle ja missä muodossa vaikuttavat kaikki asiakkaan mieltymyksiin. Kuluttajia, kuten yrityksiäkin, on erilaisia. Siinä missä esimerkiksi aineellisia hyödykkeitä ostavat vaativat tuotteelta pitkää käyttöikää, vaihtaa aineettoman hyödykkeen ostaja omansa uuteen mahdollisimman usein. Tätä voi selventää vanhojen sanontojen vastakkainasettelulla: "Onko vanhassa vavassa vara parempi mutta uusi koukku parempi kuin säkillinen vanhoja?" [...]
Jälleen kerran mielessäni pyörivät samat kysymykset. Mitä yrittäjyys on, mitä myyn, kenelle myyn… Tosin tällä kertaa jokin oli muuttunut. Osasin vastata noihin mielessäni pyöriviin kysymyksiin. Oli se sitten käydyn kurssin kautta tai sen pohjalta itse opituista faktoista, olin toden totta saanut jotain pysymään pärekoppaa muistuttavassa päässäni. Tunnitkaan eivät olleet pahaa pakkopullaa, vaan mielekkäitä tilaisuuksia tuoda esille oma mielipide ja verrata sitä muiden näkökulmiin sekä ammattilaisen toimintatapaan. En tosin vieläkään ole varma olisiko minusta yrittäjäksi, mutta nyt voin hyvillä mielin todeta että valmiudet siihen ovat suuremmat kuin ennen näitä viikkoja.
(Nuoriso, Liiketalous)



Unelmien toteutuminen


Jos onnistut olemaan hyvällä tavalla erilainen kuin muut, todennäköisesti menestyt. Yrittäjyydessä on kuitenkin pohjimmiltaan kyse unelmien toteuttamisesta. (Nuoriso, Liiketalous)
Hähää en kerro sitä
”Kun kävimme läpi yrittäjyyteen liittyviä riskejä koulussa, saimme eteemme sen ison riskikartan ja aloimme käymään eri riskejä läpi yksi kerrallaan. Se ei ollut kovin inspiroivaa ja tuntui että kaikki tieto tuli toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Loppujenlopuksi päädyin opettajan blogille lukemaan tarkemmin tunnilla käydystä materiaalista.
Olen pohtinut omaa miljoonan euron yritysideaa (hähää en kerro sitä) ja kysynyt itseltäni, että kuinka pääsen tavoittelemaani päämäärään. Ehkä yksi haastavin tehtävä uusille yrityksille on oman nimensä julki saaminen. Vaikka yrityksesi tuote tai palvelu olisi huippuluokkaa se ei yksin takaa yrityksen menestymistä.
Kaikenkaikkiaan kurssi on ollut erittäin tyydyttävää oppimani asioiden kannalta eikä minulle jäänyt siitä huonoa makua suuhun. Blogissa olevat materiaalit ovat olleet erittäin hyödyllisiä enkä ole koskaan nähnyt vastaavanlaista materiaalin määrää milläkään muilla koulun kursseilla. Keep it up! (Nuoriso, Liiketalous)


Tieto lisää tuskaa
Valitsin tämän kirjan luettavaksi, koska on sellainen tunne, että tästä on eniten hyötyä minulle. Viikolla 40 oli puhetta tästä kirjasta ja siitä mitä se sinisen meren strategia tarkoittaa. Aikaisemmin ei oikeastaan ollut tullut edes mieleen, että sehän on loistava idea muokata jotain olemassa olevaa liikeideaa, sillä tavalla, että siitä tulee jotain uutta ja omanlaatuista eikä tämän takia ole kilpailijoita, ainakaan alkuun. Tästä todennäköisesti tulee olemaan hyötyä, koska aiemmin ajattelin vain, että pitäisi keksiä jotain täysin uutta, tämä jo heti antaa paljon ideoita mistä voisi yrittää keksiä sinisen meren strategian omalle tulevalle yritykselle.[...]

En kyllä yhtään ihmettele, jos joillekin tulee kurssin aikana sellainen olo, etten lähde ikinä yrittäjäksi. Fakta kuitenkin on, että yrittäjyys ei mikään helppo polku ole, minun mielestä se kyllä on kaiken vaivan ja riskien arvoinen, olisi se hienoa saavuttaa elämässään se, että olisi menestyvä yritys vaikka se ei mikään uusi nokia olisikaan.[...] Täytyy kyllä myöntää, että tällä tavalla oppii paljon enemmän ja paremmin kuin perinteisillä kalvo sulkeisilla. Liiketoimintasuunnitelman tekeminenkin oli tosi hyödyllistä, osaa jo valmiiksi miettiä oleellisia asioita tulevan oman yrityksen kannalta. (Nuoriso, Liiketalous)



Selityspankin tilin on oltava tyhjä
Tiedän, että minun on myytävä kalliimmalla kuin ostan. Tiedän, että saadakseni asiakkaita ja etenkin pitääkseni ne, on minun annettava aina parastani. Asiakas on se joka tuo leivän perheelleni, sitä ei sovi unohtaa. Selityspankin on oltava tyhjä. (Nuoriso, Liiketalous)

Konkurssi, alkoholismi ja itsemurha
Keskustelimme yrittämisen riskeistä. Vastaukseni kysymykseen mitä riskejä yrittämisessä on oli konkurssi, alkoholismi ja itsemurha. Lyhyestä letkautuksestani kuitenkin saatiin aika pitkä keskustelu aikaiseksi. Cargotekin riskikartta sisälsi paljon erilaisia riskejä mitä itse en olisi osannut arvata. Rahoitus- ja turvallisuusriskit eivät olisi minulle tulleet ensimmäisenä mieleen mutta liiketoimintariskit olisivat ne riskit mitä itse ajattelisin ensimmäisenä (huonot johtajat, kilpailijat, raaka-aineiden saatavuus jne). Hyvä että näistä riskeistä kuitenkin kerrotaan. Hallitus ja media toitottavat jatkuvasti että yrittäminen on hyvää ja palkitsevaa mutta jättävät mainitsematta että itsensä työllistäminen on jo riski ja tämä riski sisältää monia muita riskejä. Olen erittäin kiitollinen tästä tasapainoisesta opetuksesta. (Nuoriso, Liiketalous)

Yrittäjyys on laaja asia
Yrittäjä -sana ei ole koskaan oikeastaan avautunut kunnolla itselleni ennen ensimmäistä luentoa, vaikka melkein koko elämäni aikana sukulaisilla ja mulla lähiomaisilla on ollut yrityksiä ja itse on seurannut pienestä lähtien, mitä he ovat tehneet. Ensimmäisiä mietteitä kun käytiin luentoa läpi: ”Ahaa tällainen yrittäjä on, miksi en ole ennen tajunnut tuota, yrittäjänä vaatiikin paljon enemmän kuin oikeasti uskoin, en ole kyllä valmis vielä yrittäjäksi”. Mieleeni jäi vahvasti sana ”Entrepreneur”, joka tarkoittaa yrittäjää. [...]

Parin kuukauden aikana oppimistani tiedoista ja taidoista yrittäjyys ja yritysoikeus tunneilla, niin sen perusteella en itse ryhtyisi yrittäjäksi ja tästä voi syyttää leikkimielellä opettajaa. (Nuoriso, Liiketalous)

Sisäinen yrittäjä
Tunnilla puhuttiin myös Cirque du Soleilista sekä muista sinisen meren markkinoiden yrityksistä. En ollut ennen kuullut termiä sinisen meren markkinat mutta on aika selvää miksi niitä on. Selvästi tarkoitus on erottua massasta ja vähentää kilpailijoita luomalla omanlainen uusi yritys tai palvelu. Ongelmaksi tulee vain jos joku alkaa kopioida omaa uutta ideaa. [...]

En ole varma onko minusta yrittäjäksi koska se on tietty luonteenpiirre joka joko on tai ei ole. Yrittäjäksi ei voi alkaa rahan kiilto silmissä vaan on oltava selvä tie ja halu työhönsä. Oman tien ja intohimon löytäminen vaatii vuosien etsintää eikä moni löydä sitä tietä ikinä. Sisäistä yrittäjyyttä voi ja pitääkin olla mutta kaikista ei pidä tehdä ulkoisia yrittäjiä. (Nuoriso, Liiketalous) 

En halua olla se ihminen, joka selittää 
Mieleeni jäi erityisesti käsite selityspankki. Selityspankki-termi tarkoittaa, että keksii kaikkeen selityksen ja kaartelee näin ollen totuutta ja vastaus ei kuulosta luotettavalta. Mielestäni opettaja avasi ajatus tapani uudelleen. Ennen olen paljon käyttänyt kyseistä termiä. Opettaja avasi silmäni ja en halua olla se ihminen joka selittää vastaukset esimerkiksi: ”en tehnyt läksyjä, koska olin töissä”. Jos aina pyrkii vain selittämään vastauksiaan, niin todellisuus katoaa ja voi jopa itse ruveta uskomaan selityksiään ja siitä koituu vain harmia. Voi olla, että tulevaisuudessa et etene uralla juuri sen takia. Pyri siis olemaan rehti ja kertomaan rehellinen vastaus oli se sitten positiivinen tai negatiivinen. Työnantaja arvostaa molempia ja hän on tottunut, että kaikki asiat eivät miellytä. Joten älä selitä vaan puhu rehellisesti! (Nuoriso, Liiketalous)

Yrittäjyys uravaihtoehtona
Olen miettinyt yrittäjyyttä mahdollisena uravaihtoehtona jo lukiosta päästessäni, tiedostaen sen vaihtoehdon kuitenkaan antamatta asialle sen suurempaa painoarvoa. Aikaisemmassa ammattikorkeakoulussa ei yrittäjyyttä hirveästi käsitelty. Kävin kurssin joka kulki nimellä ”rakentamistalous”, jonka ajattelin sisältävän enemmän asiaa yrittäjyydestä. Kävi ilmi että kurssilla opeteltiin ainoastaan projektien talouslaskentaa ja budjetointia. (Nuoriso, Liiketalous)


Opin paljon uutta
Kiitos kuluneesta syksystä! Tässä palautteeni sinulle. Sinun tunnit ovat olleet todella motivoivia, ei vain koulun suhteen vaan muutenkin elämän eri asioissa. 
Opin paljon uutta ja toivon että ensi vuonna tunnit tulee olemaan yhtä mielenkiintoisia.  Tapasi opettaa on minusta aivan huippu, esimerkkisi on hauskoja ja opettavaisia! (Nuoriso, Liiketalous)

Course increased my desire to learn more about business
The course taught by Margit Mannila PH.D. did not just teach me how to become a successful business man but also increased my desire to learn more about businesses and also to read more books and attend other business seminars. One of the many things I read to enhance my understanding in this course was about the VISION PYRAMID. (Student, IB)

 

Kuva Margit Mannila












Comments