Mittaamisen objektiivisuutta julistettaessa halutaan unohtaa/unohdetaan se tosiasia, että mittarin kehittäjät ja niiden taustalla olevat tahot valitsevat mittareihin kysymykset oman arvomaailmansa ohjaamina ja vastaavasti valmiita mittareita käyttävät ottavat sellaisen mittarin, joka tuntuu oman tutkimuksen kannata relevantilta. Usein jää huomaamatta se, että näkökulma, jonka aiheeseen ottaa tulee kuitenkin jostakin oman arvo- ja kokemusmaailman rajamailta.
Se, mitä Hertsi tiivistää Kauppalehden artikkelin lopussa on totta monessa organsiaatioissa, sellaisissakin, joiden tehtävä ei ole tuottaa voittoa.
Numerot kyllä helpottavat tehostamista, standardisointia ja tehdasmaistamista. Tiilitehtaaseen se saattaa sopia, mutta muualla se tarkoittaa, että organisaatiosta katoaa kokeilunhalu.
- Lopulta yksiköissä ei oteta enää mitään riskiä. Kaikki uuden kehittäminen tyssää. Tehdään vaan kiltisti töitä.
Vaivion mukaan luovuus on ristiriidassa tehokkuuden kanssa. Kun konsultti tekee jotain ainutkertaista ratkaisua, jota ei ole koskaan ennen tehty, mittaamisella ei saa olla tuollaista niskalenkkiä.
- Luova ratkaisu syntyy usein halusta laiskotella. Porukka alkaa miettiä, miten hommasta voisi selvitä vähän helpommalla.
Sekin vaara on olemassa, että numerojohtaminen saa toimitusjohtajan sotkeentumaan operatiivisiin yksityiskohtiin. Iso kuva häviää.
Kun kokeilunhalu ja uskallus kokeilla häviää yrityksestä, niin ollaan jo aika hyvin edetty kohti tuhoa. Sieltä voidaan selvitä ulos vain terveellä uholla.
Laihio kirjoittaa:
Yksilö on muuttuva luku, jonka kehitystä seurataan luupilla. Yrityksen koneet ja niiden valvojat eivät tunnista persoonallisia ominaisuuksia tai inhimillisiä syy-seuraus-suhteita. Luvut eivät valehtele, ajattelee numerojohtaja. Uutta ei luoda ja tulevaisuutta ei suunnitella, koska mittarit mittaavat vain mennyttä. Samalla unohdetaan täysin, että motivoitu ja innostunut työntekijä on monta kertaa aikaansaavampi kuin Ison veljen valvoma orja.
Laiho osuu asian ytimeen. Kaiken tavoitteena on tuotto. Vai kuvitteleeko joku, että koulutuksen tavoitteena olisi tuottaa onnellisia ja elämäänsä tyytyväisiä ihmisiä?
-----
Sanaselitykset:
Validiteetilla tarkoitetaan mittarin pätevyyttä eli mittaako se sitä mitä sillä on tarkoitus mitata.
Reliabiliteetti osoittaa sen, missä määrin mittari mittaa tutkittavaa ominaisuutta: kuinka luotettava ja pysyvä mittari on ja kuinka pysyviä ja johdonmukaisia mittaustulokset ovat.
Comments