Tutkielma valmiiksi

Jälleen  muutama linkki tutkimuksen tekmiseen ja metodioppaisiin.
Saukkonen, P. (toim.) Tutkielmanteon tukisivut. Helsingin yliopisto: Valtiotietellinen tiedekunta.

Gradutakuu-blogi, josta saa hyviä vinkkejä siihen kuinka saada tuo usein opiskelijan valmistumisen "viimeinen kiusaus" voitettua. Blogia kirjoittaa Kimmo Svinhufvud, joka toimii äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Helsingin yliopistossa. (How to write your thesis? on yksi selkeä sivusto, josta saataa olla hyötyä suomenkielisellekin kirjoittajalle.)

Aloita lukemalla Kimmon kirjoitus Gradu valmiiksi kuukaudessa. Se on mahdollista, mutta se vaatii sinulta itsekuria.  Lähtökohtahan on se, että et pysty kirjoittamaan mitään laajempaa tekstiä yhdellä kerralla valmiiksi, vaan joudut tutustumaan aiheeseen ja pohtimaan lähestymisnäkökulmaasi. Tutkimuskysymys ohjaa, mitä opinnäytetyöhösi kirjoitat. Siis vielä kerran: Tutkimuskysymys ohjaa metodivalinnan ja muut tutkimustekniset seikat. 



Opinnäytetyön valmistumisessa on hyvin pitälle kysymys siitä, miten hallitset omaa aikaasi. Pomodoro-tekniikka on yksi apuväline, jolla voi pakottaa itseään tekemään asioita, joita ei välttämättä ole niin kiva tehdä. Gradutakuu-blogista löytyy aiheesta ajatuksia ja linkkejä, jotka helpottavat itsesi johtamista.

Ajanhallinta ja ajankäyttö on  avain menestymiseen. Kauppalehdessä olleen artikkelin mukaan jopa niin, että
ajanhallinta erottaa rikkaan ja taviksen. Tässä suora lainaus tuohon tekstiin:
Mikä erottaa miljonäärit taviksista? Millä eväillä miljoonat on haalittu kasaan? Keinoja on monia, mutta varakkailla on usein ominaisuuksia, jotka tavalliselta sohvankuluttajalta puuttuvat.

Ajankäyttö ja sen tehokkuus on varakkailla toista luokkaa kuin tavallisilla palkansaajilla. Vaikka kaikilla meillä on vuorokaudessamme yhtä monta tuntia, varakkaat käyttävät omat 24 tuntiaan muita tehokkaammin, toteaa amerikkalainen tutkimuslaitos Spectrem Group. Kun tavallinen palkansaaja lösähtää työpäivän jälkeen kotisohvalle, äveriäät käyttävät vapaa-aikansakin esimerkiksi lukemiseen ja tekemiseen: he opiskelevat asioita, joista on heille hyötyä ja jotka edistävät varakkuuden lisääntymistä.

Tehokkuudesta ja asioihin perehtymisestä kertoo osaltaan myös varakkaita leimaava päättäväisyys. Kun on selvillä asioista, voi lakata jahkaamasta. Tarvittaessa päätökset ja ratkaisut syntyvät heiltä siksi nopeammin. Kuten yksi maailman rikkaimmista sijoittajista, Warren Buffett, on todennut: ”Jossain vaiheessa on lakattava pohtiminen - on alettava toimia.”

Kurinalaisuus avainasemassa

Ajankäytön tehokkuuden lisäksi varakkaampien ihmisten ajankäyttöä säätelee kurinalaisuus. Kurinalaisuus ei koske vain ja ainoastaan bisneksiä, vaan elämäntapoja laajemminkin.

Kurinalaisuus näkyy myös kulutustavoissa. Neljä viidestä uskoo, että taantuma ei vielä ole ohi, ja menot ja kulutus on siksi sopeutettava taloustilanteen mukaan. Suurimmalla osalla rahankäyttöä leimaa tietynlainen säästäväisyys: velat pyritään maksamaan pois ja saamaan rahaa säästöön. Spectremin tutkimuksen mukaan amerikkalaiset varakkaat saivat säästetyksi keskimäärin 39 000 dollaria viime vuonna. Tänä vuonna säästöön pyritään saamaan vähintään sama määrä.

Toki miljonäärit keskittyvät myös hankkimaan lisää omaisuutta. Liki puolet aikoo lisätä esimerkiksi osakeomistuksiaan. Suosituimmat sijoituskohteet ovat teknologia (58 prosenttia), lääketeollisuus (48 prosenttia) ja terveydenhuoltoalan yritykset (47 prosenttia).

Eikä kultakuumekaan ole ohi. Kullan pitkään jatkunut hinnannousu ei ole miljonääreiltäkään jäänyt huomaamatta: 40 prosenttia suunnittelee kultasijoituksia, muihin arvometalleihin kiinnostuksensa osoittaa neljännes.

Kauppalehti 11.4.2011

Huomaathan, että  tavoite ei kuitenkaan pelkästään riitä, vaikka se on välttämätön osa sitä, että saavutat jotakin. Olet itse vastuussa työnteosta, joka on toinen välttämätön osa tavoitteen saavuttamisessa. Kun olet siis päättänyt, mitä tutkit ja kuinka tutkimuksesi valmistuu, esim. PS-kustannukselta löytyy kasapäin metodioppaita, jotka on kirjoitettu selkeästi ja auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Olen kyllästymiseen asti, omilla luennoillani, nostanut esiin kiinalaisen sananlaskun: 
http://farm7.staticflickr.com/6158/6174115486_d2640c918c_z.jpg

Se on valitettavasti totta.Opettajalla, äidillä, isällä, pomolla, konsultilla, kaverilla on mahdollisuus sanoa sinulle asioita, joita olisi hyvä opetella ja ottaa huomioon elämässä, työssä, oppimisessa jne. Ratkaisut teet kuitenkin aina itse ja kannat vastuun seurauksista.

Sitten on vielä yksi asia: Se, mitä opettaja pystyy tunnilla välittämään sinulle jostakin aihekokonaisuudesta ei ole koko totuus asiasta eikä se riitä. Sinun on ymmärrettävä, että opettaja kykenee antamaan sinulle vain pienen ripauksen tietoa, suunnan, mitä kohti sinun kannattaa kulkea. Oma asenteesi ja intosi tehdä työtä itsesi puolesta on välttämätöntä. Jotkut kutsuvat sitä paloa sisäiseksi yrittäjyydeksi, jotkut elinikäiseksi oppimiseksi. On sama, millä nimellä sinä sitä kutsut, tärkeintä on, että ymmärrät voivasi vaikuttaa elämääsi omalla asenteellasi ja teoillasi. 

(Edit: 22.1.2013)

Comments