Kari Uusikylä pohtii opiskelua Pohjalaiseen kirjoittamassaan kolumnissa. Kolumin otsikko on: Opiskelijoita on turha säälitellä. Voit lukea sen linkistä. Tässä referaattia ja lainausta ko. kirjoituksesta.
Vaasasta lähtöisin oleva kasvatusalan ammattailainen kuvaa omaa opiskeluaikaansa ja opintoihin liittyvää niukkuutta sekä toisaalta vastuuta omasta elämästään ja opiskelustaan. Oli tehtävä työtä opintojensa eteen oli fiilis mikä hyvänsä. Kouluun oli menty opiskelemaan eikä bilettämään. Kärjistäen voisi todeta, että nykymeno taitaa olla vähän toisinpäin. Opiskelemaan lähdetään, jotta päästään vapaasti bilettämään. Uusikylän mukaan kapakoissa notkuivat juopot, harvoin opiskelijat. Nykyään valtaosa raviontoloiden kassan katteesta taitaa tulla opiskelijoita.
Uusikylä toteaa, että nyt aikuisia opiskelijoita holhotaan korkeakouluissa melkein kuin taaperoita. Suorituksissakin joustetaan usein, ettei opiskelijalle vain tule paha mieli. Totta lienee, että ei ennen pyydelty vaihtoehtoista tentin suoritustapaa "kun kirja on niin paksu ja vieraskielinen", tai tentin aikaan on Kanarian reissu. Professori olisi heittänyt ulos tai jos tentti sattuu pikkujoulun jälkeiseksi päiväksi ei olisi tullut mieleenkään pyytää tentin siirtämistä parempaan ajankohtaan. Luultavasti Uusikylän mainitsemaan aikaan opiskelija myös tajusi, että jos tentistä sai hylsyn ei ollut osannut vastata kysymyksiin vaatimusten mukaisesti. Tenttivastaus ei nykyäänkään ole mikään jaarittelutaidon näyte, vaan vastauksella tulee osoittaa kuinka hallitsee kokonaisuuksia ja ymmärtää lukemansa.
Ehkä osa syy on siinä, että liian hyvä ja helppo lapsuus on hämärtänyt nuoren suhteellisuuden tajua. Taloudellinen tukeminen on o.k., mutta kun 18 opintopistettä opiskelemalla saa opintotukea, niin työpanos on aika vaatimaton vuositasolla.
Uusikylä kritisoi runsasta alkoholinkäyttöä: "Opiskelijatutorit ohjaavat tulokkaita opintoihin haalari päällään, isot kaljapakkaukset kummassakin kädessä. Ryyppäämisen peruskurssilla aloitetaan ja moni etenee nopeasti alalla laudatur-tasolle.
Opiskelijan tulisi opiskella eikä hortoilla aamuöisin kännipäissään torilla. Opintorahoja ei ole tarkoitettu ryyppäämiseen eikä taksiajeluun.
Pahoitinko jonkun mielen? Totuus voi joskus olla epämukava, mutta sitä ei voi paeta."
Opettaja joutuu valitettavasti joskus pahoittamaan opiskelijan mielen, vaikka kuinka yrittäisi olla hyvää tahtoa täynnä. Ihan kaikkea ei voi hyväksyä, sillä opettaja on vastuussa myös opiskelijan tulevalle työnantajalle opiskelijan laadusta. Jos antaa arvosanaksi kiitettävän pitää työnantajan pystyä luottamaan siihen, että tämä tyyppi todella hallitsee asiat sen 5 arvosta eikä ole saanut armonpullia, koska opettaja ei ole halunnut joutua selittelemään kiukkuiselle ja tulokseen tyytymättömälle opiskelijalle, miksi tenttiä ei voi hyväksyä.
Vai pitäisikö arviointia muutaa niin, että jo läsnäolosta saa merkinnän, että kurssi on suoritettu?Monella nuorella ja vähän vanhemmallakin on kova hinku korkealle. Valitettavasti niitä paikkoja ei ole tarjolla kaikille. Menestyminen vaatii pitkäjänteistä työntekoa ja sitoumista. Huomattavan usein polku isoihin saappaisiin on aika mutkainen ja hidas. Tehtäviin kasvaminen vie oman aikansa. Tylsyyden ja rutiinien sietäminen on osa tätä prosessia.
Comments