Saimme jälleen opinnot ja tiedonhankinta tunneille vieraita ABB:stä. Tällä kerralla rekerytointipäällikkö Johanna Kakkuri oli kertomassa opiskelijoille, mitä ABB tarjoaa tradenomeille. Kakkuri tietää, mistä puhuu ja mikä parasta hän on VAMK:n alumni!
Kakkuri aloitti kertomalla ABB:n historiasta. 1889 perustettu Strömberg muutti Vaasaan sotaa pakoon Helsingistä vuonna 1944. Nykyään se on osa isoa kansainvälistä konsernia ja pääkonttori sijaitsee Zürichissä, Sveitsissä.
Yritysesittelyn jälkeen hän avasi oman opiskelu- ja työhistoriansa. Kakkuri korostikin heti alussa, että kannattaa tehdä oman alan töitä jo opiskelujen aikana, vaikka se ehkä hieman hidastaakin valmistumista, mutta se kuitenkin auttaa työuran alkuun paremmin, verrattuna niihin, jotka vain opiskelevat. Esimerkiksi ABB palkkaa huomattavan määrän harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä joka vuosi. Näin yritys tutustuu vähitellen tekijään ja tekijä yritykseen. Samalla katsotaan, sovitaanko toisillemme.
Mitä tradenomi tekee sitten ABB:llä?
Kakkurin listan mukaan tradenomin tehtävät ABB:llä ovat hyvin monipuolisia. Töitä löytyy mm. seuraavilta osa-aluielta:
- markkinoininti
- myynti
- johdon assistentti
- HR
- viestintä
- talous
- logistiikka
- IT
Tehtävät ovat ABB Oyj:n tasoisia tai yksikkötasoisia.
Kuinka hakea töitä?
Kakkuri puhui myös yleisellä tasolla työnhausta. Työpaikkoja löytyy niin yritysten nettisivuilta kuin erilaisilta työpaikkojen ilmoittamiseen keskittyviltä sivustoilta, kuten
Mol.fi
Luonnollisesti paikoista ilmoitetaan yrityksen omilla nettisivuilla. Tärkeänä asiana hän piti mm. profiilin luomista LinkedIn palveluun. LinkedIn on paikka, josta esim. ns. headhunterit etsivät työntekijää toimeksiantojensa perusteella. Lisäksi aika monella yrityksellä on työnhakusivustolla nappula, jossa lukee, lataaa tiedot LinkedIn -palvelusta. Myös ABB:llä käytetään paljon LinkedIn palvelua, kun etsitään erilaisia osaajia.
Kakkuri sanoi, että nykypäivänä on tärkeä erottautua joukosta, mutta ei kuitenkaan liikaa. CV kannattaa pitää ajan tasalla ja se kannattaa luetuttaa jollakin toisella henkilöllä, että siihen ei jää virheitä. Rekrytointimessuilla kannattaa olla muutama ajantasainen CV käsilaukussa ja sitä voi sitten antaa yrityksen henkilölle, jos tuntuu siltä, että tässä olisi juuri sellainen yritys, jonne haluaisin töihin.
Somea kannattaa hyödyntää työnhakuun. Esimerkiksi video YouTubessa voi olla yksi sellainen, jolla erottaudut joukosta. Pituutta tällaisella videolla on n. 1 minuutti. Kuka olet, mitä tavoittelet, millaisia vahvuuksia sinulla on?
Työhakemuksen kielestä Kakkuri sanoi, että jos ilmoitus on suomeksi, vastaa suomeksi. Jos ilmoitus on englanniksi, myös hakemus englanniksi.
Jos haet yrityksen omien sivujen kautta ja jos siellä on mahdollisuus kirjoittaa vapaamuotoista tekstiä, kannattaa se mahdollisuus käyttää hyväksi, sillä se on yksi tapa eroittautua joukosta.
Hakemuksen pituus
Hakemuksen pituus on yksi sivu. Älä toista siinä niitä asioita, mitkä näkyvät jo CV:ssä. Yleensä hakemuksia tulee paljon, joten vastaanottaja ei todennäköisesti lue pitkiä hakemuksia.
Miksi haet-muista yrityksen näkökulma. Eli miksi sinut kannattaisi palkata, mitä osaamista voit tarjota heille juuri siihen tehtävään. Hakemus on kuin myyntipuhe.
CV curriculum vitae
Ansioluettelo
Ansioluettelolla saa olla pituutta enemmän kuin yksi sivu. Kuvan laittaminen voi olla yksi tapa erottautua, mutta esimerkiksi Englannissa ei laiteta koskaan kuvaa ansioluetteloon eikä koskaan myöskään syntymäaikaa tms. tietoja. Siispä perehdy huolellisesti kohdekulttuuriin, jos haet töitä ulkomailta.
Aloita CV kertomalla lyhesti tavoitteistasi ja kompetenssista. CV:ssä voi tuoda persoonan esiin. Ole tarkka, konkretisoi, pysy aiheessa. Vältä aukkoja.
Noudata järjestystä, jossa uusin/viimeisin työpaikkasi on ylimpänä. Myöhemmin, kun sinulla on työkokemusta enemmän, tiivistä kesätyöpaikat yhdeksi kokonaisuudeksi. Harrastuksia ei kannata välttämättä mainita, tiivisti Kakkuri.
Johanna Kakkuri sanoi, että kun saat kutsun työpaikkahaastatteluun, ota selvää yrityksestä viimeistään siinä vaiheessa. Pidä paperisi järjestyksessä. Ota mukaan kopio tärkeimmistä todistuksistasi ja anna ne haastattelijalle.
Haastatteluun mennessäsi, ota mukaan yhteyshenkilön tiedot ja yrityksen osoite. Jos eksyt matkalla ilmoita, että olet myöhässä, vaikka myöhästyminen olisi vain pari minuuttia.
Ole oma itsesi. Pukeudu niin kuin yleensäkin pukeudut, siistinä omana itsenäsi. Jos et pidä koskaan jakkua, älä pukeudu jakkupukuun.
Työpaikkahaastattelussa on hyvä hallita pitchaus eli niin sanottu hissipuhe. Se on vastaus siihen kysymykseen, kun kysytään että kerro itsestäsi. Eli kuka olet, mistä tulet, mitä olet tehnyt/mitä osaat, mitkä asiat ovat vahvuuksiasi. Tarkoitus ei ole siis aloittaa lapsuudesta ja käydä läpi kaikkia lemmikkieläimiä ja serkun kanssa tehtyjä metsäretkiä.
Ole rehellinen, mutta mieti mitä kaikkea kertoa. Vältä kyllä ja ei vastauksia. On hyvä vastata vähän pidemmästi, jotta keskustelu soljuu eteenpäin.
Mitä sitten tapahtuu?
Kun hakuaika päättyy, osoita kiinostuksesi, mutta älä ole liian innokas. Jos sinut pyydetään toiseen haastatteluun, se kertoo siitä, että olet lähempänä pääpalkintoa. Prosessiin kuuluu ehkä myös persoonallisuustesti. Suhtaudu kaikkeen avoimesti.
Jos saat paikan, sovi käytännön asioista, koska voit aloittaa jne.
Jos sinulla on työpaikka, muista irtisanoutua siitä ja sopia käytännön järjestelyistä myös siellä. Älä paukuta ovia tai polta siltoja takanasi takanasi, vaikka mielesti teksi huutaa hyvästi maailman paskin pomo!
Jos et saa, älä missään tapauksessa luovuta, sillä jokaiseen tehtävään hakee kymmeniä henkilöitä ja vain yksi valitaan. Kannattaa ajatella silloin, että tämä ei ollut minulle tarkoitettu.
Tutustu myös tekstiin Mitä tarvitaan käytännön työelämässä?, jossa ABB:n Heidi Saarinen ja Johann Keturi kertoivat omista työuristaan.
Lähetetty Windows Phonesta
Comments