Kuvat Margit Mannila
Trainers' House ja Jari Sarasvuo olivat 1990-luvun menestystarina. 2000-luvulle tultaessa asiat eivät enää olleetkaan niin hyvin ja yritys otti syvää pohjakosketusta vuosina 2012-2014. Sarasvuo ei olisi oma itsensä ellei hän nousisi. Puolita vitutus, tuplaa tulokset -ohjelmaa (PVTT) on myyty jo yli 1000 ihmiselle. Runsaan 400 sivun valmennusmateriaali on Sarasvuon itsensä laatimaa. Kaikki perustuu yhteisöllisyyteen, johon kurssilla olevat ihmiset pääsevät. Sarasvuo on koko näkyvän uransa ajan uskaltanut tehdä asioita eri tavalla kuin muut. Häntä, kuten kaikkia edelläkävijöitä ja menestyjiä, on arvosteltu, vihattu ja hänelle on naurettu. Eniten putoamisesta ovat iloinneet ne, joilla on itsellään ollut vähiten annettavaa. Ja tähän loukkuun hän oli vähillä upota. Luonteenpiirteensä takia, kuten hän Pauli Reinikaisen tekemässä haastattelussa toteaa. (Yrittäjä 3/2017.)
Pohjakosketus on opettanut. Pohjakosketus yleensä opettaa niitä, joilla on kyky oppia ja muuttua. Ne joilla ei ole, muuttuvat katkeriksi ja kampittavat niitä, joilla on kykyä, halua ja valmiutta yrittää ja aloittaa alusta. Kaikilla nimittäin ei ole sitä kykyä. Vähiten niillä, jotka huutelevat sivusta ja nauttivat yrittävän epäonnistumisista.
Se mikä tekee menestyjän ei ole se, että ei koskaan epäonnistu. Menestyjän tekee se, että jaksaa nousta ylös yhä uudelleen ja uudelleen, omasta epävarmuudestaan ja peloistaan huolimatta. Vitutuksen ei saa antaa jäädä päälle, vaikka se tuntuisi juuri nyt täydellisen mukavalta. Olisi hyvä syy luovuttaa. En voi onnistua, koska muutkin ovat sitä mieltä. Viltin alla voi maata päivän tai kaksi. Sitten pitää nousta ylös. Ja yrittää uudelleen. Jos ei muuten, niin ihan vain ilkeyttään. Sivustahuutelijoille ei saa antaa periksi. Jotenkin täytyy jaksaa kääntää voimavaraksi ivanauru ja arvosteleminen.
Mukavuusalueelle taantumalla ei tavoita tähtiä. Sen on Sarasvuo oppinut.
Lähde
Reinikainen, Pauli. (2017). Tempuntekijä. Yrittäjä 3/2007, 34-41.
Comments