Ajan merkit- Sertifikaattien aakkoset

Pohjalaisessa oli 13.3.2011 Sunnuntaisuomalaisen artikkeli, jossa esiteltiin erilaisten sertifikaattien viidakkoa. Kirjoittajan oli Jouko Juutilainen ja kuvituksesta vastasi Anniina Louhivuori.

Juttu oli otsikoitu: Ajan merki. Sertifikaattien aakkoset.

Avainlippu



http://www.hempankaluste.fi/kuvat/Avainlippu.gif

Avainlippu on ns. alkuperämerkki. Myöntämisperusteina on, että tuote valmistetaan Suomessa ja omakustannushinnasta laskettava kotimaisuusaste on tietyn rajan yli. Palvelujen kohdalla tarkastellaan omistajuutta ja pääkonttorin sijaintia.




Bioland
 Bioland on Saksan luomutuottajien merkki.
Bioland - Ökologischer Landbau

Bioland-Kunden

 

 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/53/BE_Logo_JuryUmweltzeichen_MenschUmwelt.svg/220px-BE_Logo_JuryUmweltzeichen_MenschUmwelt.svg.png



Blauer Engel: Saksan "Sininen enkeli" perustettiin vuonna 1977. Se on esikuva monen maan viralliselle ympäristömerkille.




Bra Miljöval: Ruotsin luonnonsuojeluyhdistyksen myöntämä merkki. Sen kriteerit mukailevat virallista ympäristömerkkiä.

http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Fotografier/420x180/bmv/bmv-svart-logo-420.jpg



Debio: Norjan luomumerkki

http://www.safiren.no/images/oemerke_web2.jpg






Demeter: Leima, jota saa käyttää sellaisissa tuotteissa, joiden ainekset ovat valmistettu 90% Biodynaaminen yhdistys ry:n tuotantoehtojen mukaisesti. Tuotteiden tulee liäsäksi täyttää EU:n luomuasetuksen ehdot.
Nimi tulee Kreikan tarustosta, jossa Demeter oli sadonkorjuun, viljan ja kaikkien elävien kasvien jumalatar.




Ekoenergia: Suomen luonnonsuojeluliitto ylläpitää ja valvoo tätä merkkiä. Se on yrityksille, jotka myyvät uusiutuvilla energialähteillä, kuten puulla, tuulella, aurinkovoimalla tai vanhalla vesimoimalla tuotettua sähköä tai lämpöä.

Energiamerkki: Pakollinen kylmälaitteissa, pyykinpesukoneissa, kuivausrummuissa, asitanpesukoneissa, sähiköuuneissa, lampuissa ja ilmanvaihtolaitteissa. Merkki kertoo kuluttaako laite sähköä keskitaosa vähemmän (A-C), keskiverrosti (D-luokka) vai keskitasoa enemmän (E-G).


http://www.kotiplussa.fi/files/imagecache/vp_article_468/ckfinder/userfiles/images/kotiplus/energiankulutus.jpg


Energy Star: EU:n Energy Star -merkki on useissa tietokoneissa ja toimistolaitteissa. Merkityt laitteet alittavat vaaditun energiankulutustason.

EU-kukka: Euroopan unionin ympäristömerkki. EU-kukka vastaa pohjoismaista ympäristömerkkiä eli Joutsenmerkkiä. Tämä merkki on käytössä mm. eräissä maaleissa, hydrauliöljyissä, paperituotteissa, tekstiileissä ja majoituspalveluissa.

Eurolehti: EU:n luomumerkillä on samat kriteerit kuin suomalaisella luomumerkillä. Tämä merkki on käytössä EU -alueella valmistetuissa luomutuotteissa. Eurolehti korvasi Tähtimerkin EU:n luomutuotteiden tunnuksena vuonna 2010.

FSC: Merkkiä ylläpitää Forest Steward -ship Council -järjestö, joka sertifioi ekologisesti ja kestävästi hoidettuja metsiä sekä niissä kasvaneesta puusta tehtyjä tuotteita. Suomeen tuodaan FSC-merkittyjä puutarhakalusteita. Perustettu vuonna 1993. Merkki on levinnyt trooppisista maista Pohjois-.Amerikkaan, Keski-Eurooppaan ja Pohjoismaihin.

Goodweave: Merkki kertoo, että käsintehtyjä mattoja kudottaessa ei ole käytetty työvoimana alle 14-vuotiaita lapsia. Good weave -sertifioidut matot tulevat Intiasta ja Nepalista. Merkkiä valvoo kansainvälinen ei-kaupallinen Rugmark -säätiö.

Grünen Punkt: Saksalainen pakkausten hyötykäyttöjärjestelmän merkki, joka näkyy Suomessakin myytävissä pakkauksisa. Meillä se ei kuitenkaan takaa pakkauksen hyötykäyttöä.

Hyvää Suomesta: Joutsenlippu kertoo, että elintarivke on valmistettu Suomessa. Lihan, kalan, kananmunien ja maidon tulee olla kokonaan suomalaista ja muiden tuotteiden raaka-aineista vähintään 75 % tulee olla kotimaasta.

Joutsenmerkki: Pohjoismainen ympäristömerkki, jonka kriteerit laaditaan niin, että noin 30% kunkin tuoteryhmän tuotteista voi saada merkin. Merkistä vastaa Standardisoimisliitto SFS.

Kierrätysmerkki: Merkki tarkoittaa, että pakkaus soveltuu kierrätykseen tai että se sisältää kierrätyskuitua. Merkki ei kuitenkaan takaa, että kierrätys on käytännössä järjestetty. Tälle merkille ei ole virallista standardia. Nuolien keskellä voi olla materiaalin nimi tai prosenttiluku, jolloin se kertoo, paljonko tuotteessa on käytetty kierrätysmateriaalia. Merkkiä käytetään myös jäteastioissa, jolloin siinä pitäisi lukea kerättävä jätlaji: esim. paperi, kartonki, pahvi, lasi, metalli...

KRAV: Ruotsin luomumerkki

Leppäkerttumerkki: Luomuliiton myöntävä luomumerkki, jolla merkittyjen tuotteiden tulee täyttää viralliset luomutuotannon ehdot sekä Luomuliiton tuotantoehdot. Vain kotimaisille luomutuotteille.

Luomu-valvottua tuotantoa:  Suomalaisten viranomaisten valvoma. Elintarviketurvallisuusvirasto valvoo, että viljelyssä noudatetaan EU:n luomuasetusta. Merkkimyönnetään maataloustuotteille, rehuille, elintarvikkeille ja alkoholihuomille, jos vähintään 95 % aineosista on tuotettu luonnonmukaisesti. Geenimuunnteltujen organismien käyttö on luomutuotannossa kiellyttyä.

MSC: Kestävän kalastuksen ympäristömerkki. Merkki kertoo siitä, että kalalajia ei ylikalasteta eivätkä pyyntimenetelmät vahingoita muita lajeja. Merkki on mm. joissakin tonnikala- ja lohisäilykkeissä.

Naturland: Kansainvälinen luomutuottajien merkki.

PEFC: Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes on metsäsertifiointijärjestelmien kansainvälinen yhteiselin. Suomen metsistä on 95 % sertifioitu PEFC-järjestelmän mukaan. PEFC edistää metsien hyvää hoitoa ja vastuullista puunhankintaa.

Rainforest Alliance: Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön myöntämä sertifikaatti, jonka kriteerit painottuvat ympäristömääräyksiin. Kriteereissä on myös työoloja koskevia vaatimuksia. Suomessa on myynnissä mm. Chiquita -banaaneja, jotka tulevat tämän sertifikaatin saaneilta plantaaseilta.

Reilu kauppa: Merkki myönnetään kehitysmaatuotteille, jotka on tuotettu viljelijöiden kannalta oikeudenmukaisesti. Järjestelmän kriteerit asettaa Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). Pienviljelijöille taataan pitkä kauppasuhde, takuuhinta, reilun kaupan lisä ja mahdollisuus ennakkorahoitukseen. Suurtilojen työntekijöille Reilu kauppa takaa kohtullisen palkan, hyvät työolosuhteet ja mahdollisuuden liittyä ammattiyhdistykseen. Lapsityövoimaa ei saa käyttää.

Sirkkalehti: Sirkkalehtimerkki eli Puhtaasti kotimainen -merkki kertoo, että kasvikset on viljelty Suomessa. Tuotteiden laadun täytyy olla ekstra- tai ykkösluokkaa. Merkin käyttäjä sitoutuu noudattamaan hyviä tuotantomenetelmiä.

Utzcertified: Sertifioidut viljelymenetelmät parantavat kahvisadon laatua ja nostavat tilojen tuottavuutta. Suurempi ja laadukkaampi sato  sekä sertifioidusta kahvipavuista maksettu lisäkorvaus nostavat viljelijöiden tuloja.

Vihreä sähkö: Uusiutuvalla energiamuodoilla tuotetun sähkön markkinointitermi, johon voi liittyvä myös yritysten omia ympäristömerkkejä. Niiden käyttöön ei liity puolueetonta valvontaa.

Ökö-Text: Keski-Euroopassa yleistynyt tuoteturvallisuusmerkki, joka myönnetään tekstiileille, joissa ei ole raskasmetalli-, torjunta-aine-, fromaldehydi- tai vastaavia jäämiä eikä myrkyllisiä tai allergiaa aiheuttavia väriaineita.

(Lähde: Pohjalainen/Sunnuntaisuomalainen. Jouko Juutilainen. (2011). Ajan Merkit. Sertifikaattien aakkoset.)

Ympäristömerkit

Comments