Yrittäjyyden kautta oppiminen on loistava mahdollisuus

Jussi Loukiainen kertoi tilaisuudessa mitä West Coast Startup tarjoaa yritysideaansa miettivälle nuorelle. Kuva Margit Mannila, kuva julkaistu Jussi Loukiaisen luvalla.

Vaasan ammattikorkeakoulussa oli tiistaina 3.10.2017 klo 13 alkaen yrittäjyysiltapäivä. Paikkana oli oppilaitoksemme juhlasali, jonne mahtuu n. 200 henkilöä. Tilaisuus on osa yrittäjyyden opintoja. 
Kiitokset yrittäjille ja yrittäjien tukijoukoille, kun olitte jälleen jakamassa osaamistanne nuorille, tulevaisuuden osaajille. 


Tilaisuudessa puhuivat
  • yrittäjä Kaarlo Nelimarkka, Sundom Wine 
  • toimitusjohtaja Jenni Parpala, Kiffel Oy
  • Tuhat nuorta johtajaa- hankkeesta kertoo aluepäällikkö Inger Aaltonen, YES Pohjanmaa
  • Yrityskummeista ja Vaasan yrittäjistä ja heidän tarjoamasta tuesta kertoo toiminnanjohtaja Maija Aarnio
  • Vasek:in toiminnasta kertoo yritysneuvoja Sari Saarikoski
  • West Coast Startup:n toimintaa esittelee projektipäällikkö Jussi Loukiainen

Tuhat nuorta johtajaa- mahdollisuus verkostumiseen
Ensimmäisen puheenvuoron käytti aluepäällikkö Inger Aaltonen. Aluepäällikkö Aaltonen kannusti nuoria osallistumaan hankkeeseen. Tällainen hanke on aivan mahtava tilaisuus verkostoitua ja tutustua alueen yrityksiin ja johtajiin. 


Epäonnistumisen jälkeen toiminta menee harppauksin eteenpäin
Kaarlo Nelimarkan puhe oli kuin suoraan Thoman Watsonin ja Sōichirō Hondan ajatuksista. Edellä mainitut kansainvälisten yritysten johtajat ovat todenneet nimittäin näin:


”Tahdotko menestymisen kaavan? Se on yksinkertainen: Tuplaa epäonnistumisesi. Ihmiset kuvittelevat epäonnistumisen olevan menestyksen vastakohta.
Ei se niin mene. Epäonnistumisesta voi latistua tai siitä voi oppia, joten tee niitä virheitä.
Tee kaikki mahdolliset. Tee niin, koska siellä se menestys sijaitsee.”
Thomas Watson
entinen toimitusjohtaja, IBM


”Menestys on saavutettavissa vain toistuvien virheiden ja itsetarkastelun kautta.”
Honda-yhtiön perustaja Sōichirō Honda

Kaarlo Nelimarkka totesi, että kun on oikein pohjalla ja tuntuu, että tästä ei nyt enää selviä ja jatkaa kuitenkin työn tekemistä ja miettii kuinka haasteesta selviää, menee liiketoiminta harppauksin eteenpäin. Vaikka Nelimarkka ei voi viiniä myydä suoraan tilata eikä edes kutsua rypäleistä  valmistamaansa viiniä viiniksi, hän on intohimoisesti jatkanut kokeilujaan, kuinka saada viiniköynnökset kasvamaan Pohjanmaalla.  Nelimarkka totesikin, että peräänantamattomuus ja sitkeys ovat tärkeitä yrittäjäominaisuuksia. Jotta jaksaa yrittää uudelleen ja uudelleen epäonnistumisistaan huolimatta, joku muu motivoi rahaa enemmän. Se on rakkaus lajiin. Yrittämiseen ja viininviljelyyn.


Kiffel puolittaa perheesi riidat
Seuraavaksi oli vuorossa Jenni Parpala, nuori, vain 25-vuotias siivousalan yrittäjä. Toimitusjohtaja Parpala on aloittanut uransa keräämällä tupakantumppeja majoitustilojen edestä Saariselällä. Catering-yrittäjän tytär on oppinut, että raha ei kasva puussa ja työtä on tehtävä, jos aikoo itsensä elättää.  Kiffel on positiivisesti erilainen yritys. Tavoitteena on mm. maksaa alan parasta palkkaa. Siksi hänellä onkin töissä huipputyypit ja työntekijöiden vaihtuvuus on pientä. Myös yrityksen kasvuvauhti on hurjaa. Tavoitteena ei ole olla halvin, vaan paras.

Parpalalla on huomattava määrä tuoreita ja ennakkoluulottomia kehitysideoita  alaan liittyen. 

Tukea ja verkostoa
Toiminnanjohtaja Maija Aarnio taustoitti hieman tilastoja yrittäjäjärjestön ja yrityskummien näkökulmasta. Yrittäjät ja yrityskummit tarjoavat verkostoa. Ja tunnettuahan on, että yrittäjä ostaa mielellään toiselta yrittäjältä. Jäsenmaksu menee yrityksen koon mukan. Vastineeksi saa mm. juristin palvelut, paljon erilaista tukimateriaalia, kuten sopimus- ja lomakepohjia. Erityisen hyvä apu yksinyrittäjälle.

Yrittäjyyden kautta oppiminen on loistava mahdollisuus
Jussi Loukiainen  korosti yrittäjyyden kautta oppimista. West Coast Startup tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittää omaa liikeideaansa eteenpäin. Myös erilaist koulutukset, workshopit ja verkostoitumistilaisuudet kuuluvat palveluihin. Osallistuminen toimintaan on mainio mahdollisuus verkostoitua. Jos oma liikeidea ei otakaan tuulta alleen, voi kaverin yritys olla menestystarina ja tuleva työpaikkasi onkin sitten siellä.

Yrityksen ostaminen on vaihtoehto ryhtyä yrittäjäksi
Sari Saarikoski valotti asiaa STARTIA:n ja VASEK:n näkökulmasta. Aina yritystä ei tarvitse perustaa itse, vaan voi myös ostaa sen.  Valmisteltu omistajanvaihdos on sekä luopujan että jatkajan etu. Saarikoski huomautti, että yritsneuvontaa alkuvaiheessa hyödyntäneet yrittäjät saavat yrityksensä huomattavasti paremmin elinkelpoiseksi, mitä ne, jotka yrittävät yksin. Apua on tarjolla, niin sitä myös kannattaa käyttää. Myös oikeudellisia palveluja on mahdollisuus saada alkuvaiheessa. Ensimmäinen kerta  on maksuton.Lähteet ja lukemisto

Mannila, Margit. (2017). Sundomin viinitila. Tädin eläintarhassa. (5.10.2017).
(Edit 5.10.2017)

Comments