Työskentely avokonttorissa

Kuvat Margit Mannila


"Tutkimuksen mukaan avokonttorin tarkoitus työntekijöiden välisen yhteistyön parantamisesta ei toteudu. Sen sijaan melusaasteesta on tullut epidemia.", todettin muutamia vuosia sitten Talouselämässä (11.10.2018). Avokonttorissa työskentely on käytännössä kieltämättä varsin haastavaa. Erityisesti kun työtehtävät ovat sellaisia, että välillä aivot suorastaan huutavat hiljaisuutta, jotta tehtäviin voisi keskittyä. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että avokonttorissa työteho laskee ja aivokuorma aiheuttaa haasteita jaksamiseen. On aika selvää, että kun jaksamisen kanssa tulee haasteita, lisääntyvät myös sairauslomat. Avokonttori näyttäytyy käytännössä kustannussäästöjen sijaan olevan kustannuksia lisäävä tekijä. Ehkä tämä on juurikin sitä hölmöläisen täkin tekemistä. Leikataan pala toisesta päästä peittoa ja lisätään se toiseen päähän. Tilanne säilyy samana, tosin sillä erotuksella, että jotakin meni välissä rikki.




Lähteet ja lukemisto

Mannila, M. (2023). Aivoergonomia kuntoon säästää työnantajan kukkaroa. SeAMK-verkkolehti ja Perheyrittäjyys. (14.4.2023).

Talouselämä (2018). Jälleen uusi tutkimus osoittaa avokonttorin ongelmat, jotka ovat pahenemaan päin – Juuri kukaan ei pysty työskentelemään häiriöttä ilman erityisiä toimenpiteitä . (18.1.2023). 

Comments